Home / Luchtvaart / Hongkong bestraft KLM

Hongkong bestraft KLM

Hongkong bestraft KLM

KLM mag twee weken lang geen passagiers vervoeren naar Hongkong, omdat één reiziger na aankomst uit Amsterdam niet kon voldoen aan alle corona-bepalingen.

Het incident had al begin december plaats, zo bericht de South China Morning Post, maar is pas nu bekend geworden. KLM heeft zelf geen melding gemaakt van de situatie, maar is op de overtreding aangesproken en mocht vanaf 4 december geen passagiers meer in Amsterdam aan boord laten voor bestemming Hongkong, een verbod dat tot en met 17 december van kracht is.

KLM mag momenteel wel passagiers vanuit Hongkong vervoeren. De airline benadrukt dat iedereen voorafgaande aan vluchten naar China wordt getest op corona. Overigens zit het verkeer naar Hongkong en andere Chinese steden nog altijd maar op een fractie van weleer. De ‘overtreder’ moet een inwoner van Hongkong zelf zijn geweest, want de stad is, net als de rest van China, sinds 28 maart verboden terrein voor (vrijwel) alle buitenlandse bezoekers.

Vereisten
Het ministerie van Gezondheid in Hongkong zegt in een verklaring tegen de Post dat de bewuste passagier “niet aan alle vereisten kon voldoen.” Hoewel de autoriteiten het woord corona niet noemen, concludeert de krant, dat het alleen om het virus kan gaan, omdat er geen andere gezondheidsvoorschriften zijn.

Arriverende passagiers moeten in Hongkong gedetailleerde informatie geven over de eigen gezondheid en de reisgeschiedenis. Verder moeten ze op de luchthaven al kunnen aantonen waar ze de verplichte quarantaine van twee weken zullen doorbrengen.

Weinig corona in China
Het aantal coronabesmettingen in Hongkong vertoont sinds eind november weer een stijgende lijn en dat noopte de autoriteiten tot het opvoeren van de maatregelen. In vergelijking met veel andere landen ter wereld heeft corona in Hongkong en de rest van China overigens veel minder huisgehouden.

In Hongkong zijn nu 7.500 besmettingen genoteerd. Er vielen 115 doden: 15 per 1 miljoen inwoners. Voor de rest van de Volksrepubliek zijn deze getallen ook relatief laag: 86.000 besmettingen en 4.600 doden: 3 per 1 miljoen burgers.

In Europa liggen deze getallen overal vele malen hoger: in Nederland 584 doden per 1 miljoen, in de UK 941 en in Italië en Spanje sinds kort boven de 1.000. Het zwaarst getroffen Europese land is België, waar 1.542 inwoners per miljoen inwoners aan corona zijn gestorven.

Wereldwijd zijn de Verenigde Staten de grootste coronahaard, met 16,5 miljoen besmettingen in absolute aantallen. Er zijn 305.000 mensen overleden aan het virus: 919 per miljoen inwoners. (data van Worldometers per 13 december 2020).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…