Home / Luchtvaart / Hongkong bestraft KLM

Hongkong bestraft KLM

Hongkong bestraft KLM

KLM mag twee weken lang geen passagiers vervoeren naar Hongkong, omdat één reiziger na aankomst uit Amsterdam niet kon voldoen aan alle corona-bepalingen.

Het incident had al begin december plaats, zo bericht de South China Morning Post, maar is pas nu bekend geworden. KLM heeft zelf geen melding gemaakt van de situatie, maar is op de overtreding aangesproken en mocht vanaf 4 december geen passagiers meer in Amsterdam aan boord laten voor bestemming Hongkong, een verbod dat tot en met 17 december van kracht is.

KLM mag momenteel wel passagiers vanuit Hongkong vervoeren. De airline benadrukt dat iedereen voorafgaande aan vluchten naar China wordt getest op corona. Overigens zit het verkeer naar Hongkong en andere Chinese steden nog altijd maar op een fractie van weleer. De ‘overtreder’ moet een inwoner van Hongkong zelf zijn geweest, want de stad is, net als de rest van China, sinds 28 maart verboden terrein voor (vrijwel) alle buitenlandse bezoekers.

Vereisten
Het ministerie van Gezondheid in Hongkong zegt in een verklaring tegen de Post dat de bewuste passagier “niet aan alle vereisten kon voldoen.” Hoewel de autoriteiten het woord corona niet noemen, concludeert de krant, dat het alleen om het virus kan gaan, omdat er geen andere gezondheidsvoorschriften zijn.

Arriverende passagiers moeten in Hongkong gedetailleerde informatie geven over de eigen gezondheid en de reisgeschiedenis. Verder moeten ze op de luchthaven al kunnen aantonen waar ze de verplichte quarantaine van twee weken zullen doorbrengen.

Weinig corona in China
Het aantal coronabesmettingen in Hongkong vertoont sinds eind november weer een stijgende lijn en dat noopte de autoriteiten tot het opvoeren van de maatregelen. In vergelijking met veel andere landen ter wereld heeft corona in Hongkong en de rest van China overigens veel minder huisgehouden.

In Hongkong zijn nu 7.500 besmettingen genoteerd. Er vielen 115 doden: 15 per 1 miljoen inwoners. Voor de rest van de Volksrepubliek zijn deze getallen ook relatief laag: 86.000 besmettingen en 4.600 doden: 3 per 1 miljoen burgers.

In Europa liggen deze getallen overal vele malen hoger: in Nederland 584 doden per 1 miljoen, in de UK 941 en in Italië en Spanje sinds kort boven de 1.000. Het zwaarst getroffen Europese land is België, waar 1.542 inwoners per miljoen inwoners aan corona zijn gestorven.

Wereldwijd zijn de Verenigde Staten de grootste coronahaard, met 16,5 miljoen besmettingen in absolute aantallen. Er zijn 305.000 mensen overleden aan het virus: 919 per miljoen inwoners. (data van Worldometers per 13 december 2020).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…