Home / Luchtvaart / Verlies Air France-KLM stijgt

Verlies Air France-KLM stijgt

Verlies Air France-KLM stijgt

Air France-KLM heeft over het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 240 miljoen euro, 81 miljoen meer dan in H1 van 2018. Zowel de operationele resultaten van Air France als KLM daalden.

De Frans-Nederlandse combinatie maakte vandaag de cijfers bekend over het tweede kwartaal en het eerste halfjaar van 2019. De operationele winst was nog wel positief over de eerste zes maanden: 97 miljoen euro, maar dit was wel een daling van 131 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bij Air France steeg het operationele resultaat in het tweede kwartaal fors, maar dit beeld is vertekend: vorig jaar hadden in Q2 grote stakingen plaats die het resultaat toen scherp drukten.

Over het eerste halfjaar deed Air France het daardoor in 2019 ook beter dan een jaar geleden, met een stijging van 51 miljoen euro in het operationele resultaat; dit bleef nog steeds negatief: min 113 miljoen. KLM zag bijna een halvering van de operationele winst in H1, van 388 miljoen naar 202 miljoen

Moeilijke markt
Groeps-CEO Ben Smith spreekt in een verklaring over ‘moeilijke marktomstandigheden’ waarmee het concern te maken heeft, waaronder stijgende brandstofprijzen en hevige concurrentie.

In een aparte verklaring – er was vandaag geen persconferentie in Parijs – wijst de CEO van KLM, Pieter Elbers, op de ‘combinatie van hogere brandstofkosten, druk op inkomsten per eenheid, dalend vrachtvervoer en stijging van operationele kosten’ die KLM parten hebben gespeeld in de eerste zes maanden.

“Daarnaast hebben het gebrek aan groeiruimte in Nederland en de verschillende operationele verstoringen op Schiphol en in het luchtruim een negatief effect op de resultaten,” aldus Elbers. “Dit is een aanzienlijke trendbreuk ten opzichte van de positieve resultaatsontwikkelingen in de laatste jaren.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…

GBT steunt UNICEF

GBT steunt UNICEF

07/08/2019

American Express Global Business Travel (GBT) is samenwerking aangegaan met UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijd Responsible Business-programma. GBT heeft in…

BCD Travel koopt TMC in VS

BCD Travel koopt TMC in VS

05/08/2019

BCD Travel heeft een van de grootste TMC’s in Noord-Amerika, de Adelman Travel Group, overgenomen. Adelman is een full-service zakenreisbureau in Milwaukee, Wisconsin. “Onze financiële kracht biedt ons de mogelijkheid…