Home / Luchtvaart / Hoger beroep VNC om lifo

Hoger beroep VNC om lifo

Hoger beroep VNC om lifo

De VNC heeft maandag hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank Amsterdam op 30 juni waarin het last-in-first-out-principe uit de KLM-cao bij de komende ontslagronde werd afgewezen. De VNC verzoekt nu het gerechtshof Amsterdam al haar vorderingen in beroep alsnog toe te wijzen.

De VNC (Vereniging Nederlands Cabinepersoneel) zegt dat zij heeft verzocht de zaak als een spoedappèl te behandelen. “Als het gerechtshof dat verzoek toewijst, zal de zaak met voorrang worden behandeld en is de verwachting dat er binnen twee tot drie maanden een uitspraak volgt,” zegt de bond. “Dit is van belang omdat wij rekening houden met een besluit van KLM om in het najaar over te gaan tot gedwongen collectief ontslag.”

De VNC zegt in een verklaring dat de kortgedingrechter vorige maand “veel te kort door de bocht” is gegaan. Volgens de bond is lifo, in tegenstelling tot wat KLM stelt, wel degelijk in de cao opgenomen en heeft de magistraat dat over het hoofd gezien: “De rechter miskent dat de VNC nooit akkoord is gegaan met het verlaten van het lifo-principe en dat KLM in december 2019 nog artikel 4.3 lid 3 van de cao (waarin lifo is vastgelegd, red.) opnieuw is overeengekomen. Daarom staat nog steeds in onze cao dat overtolligheid wordt bepaald aan de hand van de diensttijd en dat al het cabinepersoneel – ongeacht de functie – als één groep moet worden beschouwd.”

De VNC wijst er in zijn algemeenheid op dat personeel mag rekenen op “vaste rechtspraak” en moet kunnen vertrouwen op de teksten van hun cao. “Werknemers moeten dus niet verrast kunnen worden door een uitleg van een cao-bepaling van één van de partijen (of zijn intenties daarbij) die voor de werknemers niet uit die cao-tekst zelf volgt. Afwijken van de lifo-afspraak uit de cao zet daarnaast de deur open naar verdere afbraak van cao-afspraken door KLM.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….