Home / Luchtvaart / Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van Financiën Wopke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer had eerder een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd er bij de Franse overheid en Air France-KLM op aan te dringen de bonus in aandelen ter waarde van twee miljoen euro voor de CEO in te trekken.

Hoekstra onderschrijft deze opvatting, in een brief gericht aan de voorzitter: “Ik deel met uw Kamer dat er in een crisis geen plaats is voor het toekennen en uitbetalen van bonussen voor bestuurders bij bedrijven die overeind gehouden moeten worden met staatssteun en waar werknemers hun baan verliezen,” aldus Hoekstra. “Net zoals vorig jaar zal de Nederlandse staat tegen de beloning over 2020 en het beloningsbeleid voor 2021 van de topman van Air France-KLM stemmen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 26 mei 2021.”

Verdiend
De raad van commissarissen van Air France-KLM zei vorige maand dat Smith de bonus, in aandelen, over 2020 heeft “verdiend” omdat hij ervoor heeft gezorgd dat de holding tijdens de crisis “over voldoende cash” beschikt. Smith zou persoonlijk hebben geregeld dat Air France en KLM zowel loonsubsidie als leningen in eigen land kregen ter waarde van 10,4 miljard euro kregen, bij elkaar opgeteld.

Feit is dat de Franse en de Nederlandse regering zich tot nu toe steeds opstelden achter hun ‘nationale’ airlines en in alle gevallen bereid waren tot die steun. Het binnenhalen van de miljarden lijkt daarom niet de verdienste te zijn van Smith of andere  bestuurders.

Hoekstra heeft inmiddels contact gehad met Air France-KLM om bezwaar aan te tekenen tegen de bonus voor Smith. “Mijn ambtenaren hebben naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag 2020 van Air France-KLM op 9 april jl. over de langetermijnbonus van de CEO van Air France-KLM, contact gehad met Air France-KLM om de bezwaren van de Nederlandse staat met de onderneming te delen,” aldus de minister.

“Zelf heb ik gesproken met de voorzitter van de Board of Directors van Air France-KLM, Anne-MarieCouderc. Ook de door de Nederlandse staat benoemde board member bij AFKL heeft zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over de toekenning van de bonus. Tijdens deze contacten is de onderneming meerdere malen te kennen gegeven dat de Nederlandse staat het niet verdedigbaar vindt dat er een bonus, in welke vorm dan ook, wordt toegekend in een periode waarin de onderneming aan miljarden euro’s staatssteun nodig heeft om te kunnen overleven als gevolg van de Covid-19 crisis.”

Meer steun voor KLM?
Hoekstra lijkt niet zover te willen gaan vanwege de bonus KLM verdere staatssteun te ontzeggen, want hij besluit zijn brief als volgt: “Voor het kabinet staat bij eventuele toekomstige steunverlening ten behoeve van KLM het belang van KLM voor het intercontinentale bestemmingennetwerk op Schiphol voorop. Dit netwerk is van groot belang voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.”

“Eventuele steun met Nederlands belastinggeld zal dan ook primair ten gunste moeten komen aan KLM, net zoals de Franse staat dat heeft gedaan bij de steun aan Air France. Het bovengenoemd publieke belang zal ook centraal moeten staan bij de te maken afweging voor eventuele toekomstige steunverlening aan KLM. Hierbij teken ik aan dat bij het verlenen van liquiditeitssteun afgelopen zomer met KLM is afgesproken gedurende de looptijd van de steun het bestuur van KLM geen bonus zal ontvangen,” aldus de minister van Financiën.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…