Home / Luchtvaart / Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van Financiën Wopke Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer had eerder een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd er bij de Franse overheid en Air France-KLM op aan te dringen de bonus in aandelen ter waarde van twee miljoen euro voor de CEO in te trekken.

Hoekstra onderschrijft deze opvatting, in een brief gericht aan de voorzitter: “Ik deel met uw Kamer dat er in een crisis geen plaats is voor het toekennen en uitbetalen van bonussen voor bestuurders bij bedrijven die overeind gehouden moeten worden met staatssteun en waar werknemers hun baan verliezen,” aldus Hoekstra. “Net zoals vorig jaar zal de Nederlandse staat tegen de beloning over 2020 en het beloningsbeleid voor 2021 van de topman van Air France-KLM stemmen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 26 mei 2021.”

Verdiend
De raad van commissarissen van Air France-KLM zei vorige maand dat Smith de bonus, in aandelen, over 2020 heeft “verdiend” omdat hij ervoor heeft gezorgd dat de holding tijdens de crisis “over voldoende cash” beschikt. Smith zou persoonlijk hebben geregeld dat Air France en KLM zowel loonsubsidie als leningen in eigen land kregen ter waarde van 10,4 miljard euro kregen, bij elkaar opgeteld.

Feit is dat de Franse en de Nederlandse regering zich tot nu toe steeds opstelden achter hun ‘nationale’ airlines en in alle gevallen bereid waren tot die steun. Het binnenhalen van de miljarden lijkt daarom niet de verdienste te zijn van Smith of andere  bestuurders.

Hoekstra heeft inmiddels contact gehad met Air France-KLM om bezwaar aan te tekenen tegen de bonus voor Smith. “Mijn ambtenaren hebben naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag 2020 van Air France-KLM op 9 april jl. over de langetermijnbonus van de CEO van Air France-KLM, contact gehad met Air France-KLM om de bezwaren van de Nederlandse staat met de onderneming te delen,” aldus de minister.

“Zelf heb ik gesproken met de voorzitter van de Board of Directors van Air France-KLM, Anne-MarieCouderc. Ook de door de Nederlandse staat benoemde board member bij AFKL heeft zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over de toekenning van de bonus. Tijdens deze contacten is de onderneming meerdere malen te kennen gegeven dat de Nederlandse staat het niet verdedigbaar vindt dat er een bonus, in welke vorm dan ook, wordt toegekend in een periode waarin de onderneming aan miljarden euro’s staatssteun nodig heeft om te kunnen overleven als gevolg van de Covid-19 crisis.”

Meer steun voor KLM?
Hoekstra lijkt niet zover te willen gaan vanwege de bonus KLM verdere staatssteun te ontzeggen, want hij besluit zijn brief als volgt: “Voor het kabinet staat bij eventuele toekomstige steunverlening ten behoeve van KLM het belang van KLM voor het intercontinentale bestemmingennetwerk op Schiphol voorop. Dit netwerk is van groot belang voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid.”

“Eventuele steun met Nederlands belastinggeld zal dan ook primair ten gunste moeten komen aan KLM, net zoals de Franse staat dat heeft gedaan bij de steun aan Air France. Het bovengenoemd publieke belang zal ook centraal moeten staan bij de te maken afweging voor eventuele toekomstige steunverlening aan KLM. Hierbij teken ik aan dat bij het verlenen van liquiditeitssteun afgelopen zomer met KLM is afgesproken gedurende de looptijd van de steun het bestuur van KLM geen bonus zal ontvangen,” aldus de minister van Financiën.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…