Home / Luchtvaart / Hoekstra eist fors lagere lonen bij KLM, faillissement dreigt

Hoekstra eist fors lagere lonen bij KLM, faillissement dreigt

Hoekstra eist fors lagere lonen bij KLM, faillissement dreigt

KLM praat nog steeds met de regering over invulling van het hulppakket van 2 tot 4 miljard euro. Minister Wopke Hoekstra eist fors lagere lonen. KLM heeft geen keus: zonder de staat is het bedrijf in juni al failliet, volgens de bewindsman.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de hulp die KLM tien dagen geleden kreeg aangereikt. Hoekstra (Financiën) gaf hierbij opnieuw aan dat de regering KLM wil redden, vooral met zachte leningen. “Het alternatief is dat we het niet doen, dat kan ook. Maar dan hebben we per juni niet een technisch faillissement, maar een feitelijk faillissement,” aldus de bewindsman.

Hoekstra (op de foto boven) zei bij de interne uitwerking van de plannen niet op de stoel van de KLM-directie te willen gaan zitten, maar eist wel verlaging van de topsalarissen, als een van de voorwaarden. Piloten en managers verdienen bij KLM nu vier tot vijf keer modaal.

Forse ingreep in lonen
Een private onderneming als KLM mag in normale omstandigheden zelf de hoogte van de lonen bepalen, maar als er binnenkort belastinggeld naar de airline stroomt, wil de regering volgens het principe ‘wie betaalt, bepaalt’ zeggenschap hebben over het loongebouw. Hoekstra: “Dat er iets moet gebeuren en er fors zal worden ingegrepen, is zonneklaar.” Hij verwees naar Lufthansa waar de piloten een loonsverlaging van 40 procent of meer hebben aanvaard.

Het merendeel van de Tweede Kamer steunt het beleid van de regering om KLM te redden. Een aantal partijen wil ook andere eisen aan KLM stellen, vooral op milieugebied. Het kabinet zegt  daar ten dele wel in mee te willen gaan.

Minister Cora van Nieuwenhuizen herhaalde tijdens het Kamerdebat haar standpunt dat KLM van de huidige crisis gebruik moet maken door de duurzaamheid van het bedrijf op te voeren. Maar ze wil voorlopig op dit punt de druk niet al te zeer opvoeren, omdat de overleving van KLM voorop moet staan.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…