
Air France wil invloed houden op de Nederlandse steunoperatie bij KLM en daarom is er nog steeds geen akkoord. Dit meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ‘bronnen’ bij het bedrijf. Minister Hoekstra is mordicus tegen de Franse bemoeienis.
Eind april zegden zowel de Franse als de Nederlandse regering steunpakketten toe aan respectievelijk Air France (7 miljard euro) en KLM (tussen de 2 miljard en 4 miljard euro), vooral in de vorm van kredietgaranties. Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, gaf toen meteen aan dat wat hem betreft het geld voor KLM ook binnen de airline zelf moest blijven en niet voor een deel naar Air France zou gaan.
Air France bezit KLM
Air France is evenwel, via de holding Air France-KLM, eigenaar van KLM en eiste daarom zeggenschap over het Nederlandse steunpakket. Terwijl de hulp van de Franse regering allang in kannen en kruiken is, wordt over de assistentie aan KLM al bijna twee maanden gesteggeld.
Feit is dat grote delen van het bedrijf, zoals onderhoud, inkoop van de vloot en marketing, zijn geïntegreerd. De twee nationaliteiten zijn bij die divisies moeilijk te scheiden en staatssteun, van welke regering ook, komt automatisch bij Air France én KLM terecht.
Governance
“Het is nu de governance die op tafel ligt – hoe de staat controle houdt op de besteding van het geld,” zo haalt het FD ‘een ingewijde’ aan. Een van de scenario’s is het uitbreiden van de raad van commissarissen van KLM van negen naar elf personen, met twee extra Nederlanders.
Er zitten ook vertegenwoordigers van Air France in de rvc, onder wie de CEO van Air France-KLM, Ben Smith. “De vrees bestaat dat de Franse commissarissen bij cruciale beslissingen de ‘marsorders uit Parijs’ volgen,” zo citeert het FD een bron bij de onderneming. “Voor Air France-KLM bestaat het risico dat in een dergelijk scenario de resultaten van KLM niet langer mogen worden geconsolideerd binnen die van de groep. Dat is voor de Fransen onaanvaardbaar.”

