Home / Luchtvaart / HNA wil vliegtuigcateraar Gategroup kopen

HNA wil vliegtuigcateraar Gategroup kopen

HNA wil vliegtuigcateraar Gategroup kopen

De Chinese investeerder HNA Group, actief in toerisme en logistieke diensten, heeft een bod uitgebracht van 1,3 miljard euro op Gategroup. Deze Zwitserse dienstverlener is het moederbedrijf van een tiental ondernemingen die diensten leveren aan luchtvaartmaatschappijen en op luchthavens. Het meest bekend is Gategourmet.

Als de deal doorgaat blijft Gategroup een zelfstandig bedrijf binnen de portefeuille van HNA Group. Het hoofdkantoor blijft in Zwitserland en ook het huidige bestuur mag aanblijven. Wel verdwijnt de beursnotering van het bedrijf aan de beurs in Zurich. Het bod wordt wordt unaniem gesteund door het bestuur, de overname gaat echter pas door wanneer 67 procent van de aandeelhouders van Gategroup akkoord gaat.

Gategroup, dat ooit is ontstaan uit Swissair, heeft het moeilijk. Het bedrijf, dat met ruim 27.000 medewerkers actief is in meer dan 35 landen, maakte over 2015 een verlies van 58 miljoen en kondigde onlangs aan driehonderd banen te schrappen. Door de consolidaties in de luchtvaart hebben luchtvaartmaatschappijen een bedere onderhandelingspositie gekregen. Ook worden op kortere vluchten tegenwoordig geen maaltijden meer geserveerd.

HNA Group is een van de Chinese investeerders die op overnamepad is in het westen. HNA is actief in de luchtvaart (Hainan Airlines, Tianjin Airlines en Urumqi Air), maar ook in infrastructuur, logistiek, vastgoed en toerisme. Onlangs ging NH Hotels een joint venture aan met HNA Hospitality waardoor NH verwacht te kunnen groeien op de Chinese markt.

 

 

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

28/05/2020

Bij easyJet gaat de komende tijd dertig procent van de werkgelegenheid verloren als gevolg van corona, zo heeft de prijsvechter donderdag bekendgemaakt. De vloot wordt ingekrompen. De airline verwacht geen…