Home / Luchtvaart / Scherpe winstval Emirates

Scherpe winstval Emirates

Scherpe winstval Emirates

De nettowinst van Emirates is in het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met 31 maart 2017, gedaald met ruim tachtig procent naar 340 miljoen dollar. Ook de operationele winst liep scherp terug. Het is voor het eerst sinds 2012 dat de maatschappij uit Dubai een neergang meemaakt.

Emirates spreekt over ‘een turbulent jaar’ en verwijst onder meer naar de ‘acties’ van de Amerikaanse regering op het gebied van security met een strikter visabeleid en het verbod op het meenemen van laptops op vluchten vanuit Dubai naar de Verenigde Staten.

“Alle maatregelen hebben een directe impact op de vraag naar stoelen op reizen naar de VS, een van onze grootste groeimarkten,” zegt Emirates in een begeleidend commentaar op de jaarcijfers.

Het aantal vervoerde passagiers steeg weliswaar met acht procent naar 56 miljoen, maar de yield (opbrengst per stoel) daalde, waardoor de totale opbrengsten uit passagiersvervoer met slechts een half procent groeide. De bezettingsgraad daalde naar 75,1 procent. Dat is 1,4 procentpunt minder dan het vorige boekjaar en het betekent dat gemiddeld bijna een kwart van de stoelen aan boord bij Emirates leeg blijft.

Wat Emirates ook parten speelt is de lage olieprijs. Hoewel voor elke airline de operationele kosten dalen door goedkopere brandstof, is een neveneffect een daling van de reisbudgetten in de olie-industrie, een van de pijlers van de Verenigde Arabische Emiraten waar Dubai deel van uitmaakt.

Sheikh Ahmed bin Saeed al-Maktoum, de voorzitter van Emirates, wees er donderdag op dat zijn onderneming ondanks alles al 29 jaar onafgebroken winst maakt. Hij zei te verwachten dat Emirates ‘sterk’ terug zal komen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…