Home / Luchtvaart / Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Boeing heeft vijftig miljoen van de toegezegde 100 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor directe financiële steun aan de families van de slachtoffers van Lion Air vlucht 610 en Ethiopian Airlines vlucht 302. Dit heeft de fabrikant uit Chicago bekendgemaakt.

Waarom Boeing de andere helft bewaard voor later heeft het bedrijf niet gezegd. “Het fonds van 50 miljoen dollar is de eerste uitgave binnen een toezegging van 100 miljoen dollar van Boeing voor steun aan de gezinnen en gemeenschappen die getroffen zijn door de ongelukken,” zegt de fabrikant.

Boeing benadrukt dat het fonds niet is bedoeld om juridische claims te omzeilen. “Alle bedragen staan los van uitspraken uit het juridisch proces.”

346 doden
Bij de twee crashes van Boeing MAX-toestellen kwamen in oktober 2018 (Lion Air, Indonesië) en maart 2019 (Ethiopian Airlines, Ethiopië) in totaal 346 mensen om het leven.

Sinds medio maart staan alle MAX-vliegtuigen aan de grond nadat was gebleken dat de oorzaak van de twee ongelukken hetzelfde was (een foutief anti-stall systeem) en er gevaar bestond op nieuwe ongelukken.

De fabrikant werkt sindsdien koortsachtig aan een oplossing voor het probleem, maar lijkt deze nog niet te hebben gevonden. Airlines die de MAX in de vloot hebben of het toestel dit jaar in ontvangst zouden nemen, gaan ervan uit dat terugkeer op zijn vroegst in november zal zijn. Andere carriers denken dat de MAX in 2019 in zijn geheel niet meer zal vliegen.

De schade voor Boeing loopt intussen in de miljarden, door uitgestelde productie, schadeclaims en geannuleerde orders.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…

GBT steunt UNICEF

GBT steunt UNICEF

07/08/2019

American Express Global Business Travel (GBT) is samenwerking aangegaan met UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het partnership maakt deel uit van GBT’s wereldwijd Responsible Business-programma. GBT heeft in…

BCD Travel koopt TMC in VS

BCD Travel koopt TMC in VS

05/08/2019

BCD Travel heeft een van de grootste TMC’s in Noord-Amerika, de Adelman Travel Group, overgenomen. Adelman is een full-service zakenreisbureau in Milwaukee, Wisconsin. “Onze financiële kracht biedt ons de mogelijkheid…