Home / Luchtvaart / Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Boeing heeft vijftig miljoen van de toegezegde 100 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor directe financiële steun aan de families van de slachtoffers van Lion Air vlucht 610 en Ethiopian Airlines vlucht 302. Dit heeft de fabrikant uit Chicago bekendgemaakt.

Waarom Boeing de andere helft bewaard voor later heeft het bedrijf niet gezegd. “Het fonds van 50 miljoen dollar is de eerste uitgave binnen een toezegging van 100 miljoen dollar van Boeing voor steun aan de gezinnen en gemeenschappen die getroffen zijn door de ongelukken,” zegt de fabrikant.

Boeing benadrukt dat het fonds niet is bedoeld om juridische claims te omzeilen. “Alle bedragen staan los van uitspraken uit het juridisch proces.”

346 doden
Bij de twee crashes van Boeing MAX-toestellen kwamen in oktober 2018 (Lion Air, Indonesië) en maart 2019 (Ethiopian Airlines, Ethiopië) in totaal 346 mensen om het leven.

Sinds medio maart staan alle MAX-vliegtuigen aan de grond nadat was gebleken dat de oorzaak van de twee ongelukken hetzelfde was (een foutief anti-stall systeem) en er gevaar bestond op nieuwe ongelukken.

De fabrikant werkt sindsdien koortsachtig aan een oplossing voor het probleem, maar lijkt deze nog niet te hebben gevonden. Airlines die de MAX in de vloot hebben of het toestel dit jaar in ontvangst zouden nemen, gaan ervan uit dat terugkeer op zijn vroegst in november zal zijn. Andere carriers denken dat de MAX in 2019 in zijn geheel niet meer zal vliegen.

De schade voor Boeing loopt intussen in de miljarden, door uitgestelde productie, schadeclaims en geannuleerde orders.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

12/07/2020

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een…

Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…