Home / Luchtvaart / Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Helft Boeing-fonds voor ‘MAX-families’ beschikbaar

Boeing heeft vijftig miljoen van de toegezegde 100 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor directe financiële steun aan de families van de slachtoffers van Lion Air vlucht 610 en Ethiopian Airlines vlucht 302. Dit heeft de fabrikant uit Chicago bekendgemaakt.

Waarom Boeing de andere helft bewaard voor later heeft het bedrijf niet gezegd. “Het fonds van 50 miljoen dollar is de eerste uitgave binnen een toezegging van 100 miljoen dollar van Boeing voor steun aan de gezinnen en gemeenschappen die getroffen zijn door de ongelukken,” zegt de fabrikant.

Boeing benadrukt dat het fonds niet is bedoeld om juridische claims te omzeilen. “Alle bedragen staan los van uitspraken uit het juridisch proces.”

346 doden
Bij de twee crashes van Boeing MAX-toestellen kwamen in oktober 2018 (Lion Air, Indonesië) en maart 2019 (Ethiopian Airlines, Ethiopië) in totaal 346 mensen om het leven.

Sinds medio maart staan alle MAX-vliegtuigen aan de grond nadat was gebleken dat de oorzaak van de twee ongelukken hetzelfde was (een foutief anti-stall systeem) en er gevaar bestond op nieuwe ongelukken.

De fabrikant werkt sindsdien koortsachtig aan een oplossing voor het probleem, maar lijkt deze nog niet te hebben gevonden. Airlines die de MAX in de vloot hebben of het toestel dit jaar in ontvangst zouden nemen, gaan ervan uit dat terugkeer op zijn vroegst in november zal zijn. Andere carriers denken dat de MAX in 2019 in zijn geheel niet meer zal vliegen.

De schade voor Boeing loopt intussen in de miljarden, door uitgestelde productie, schadeclaims en geannuleerde orders.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…