Home / Luchtvaart / Halvering CO2-uitstoot

Halvering CO2-uitstoot

Halvering CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot van de luchtvaart in Nederland is sinds het begin van de coronarisis gedaald met 49 procent. Dit blijkt uit gegevens die het CBS maandag heeft gepubliceerd, samen met de vervoerscijfers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft alle gegevens van Schiphol, Rotterdam The Hague, Eindhoven, Maastricht en Groningen bij elkaar opgeteld. Voor de passagiersaantallen heeft het CBS niet het kalenderjaar 2020 als uitgangspunt genomen, omdat januari en februari nog ‘normaal’ waren, maar gekeken naar de twaalf maanden van maart 2020 tot en met februari 2021.

In totaal vlogen in deze periode 14,1 miljoen mensen van of naar de vijf Nederlandse luchthavens, een afname van 82,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook het volume aan vervoerde goederen daalde, met 3,7 procent. Vanaf de tweede helft van 2020 kwam het tonnage aan vracht wel weer uit boven dat van een jaar eerder en dat is nog steeds zo, zegt het CBS.

Het aantal vliegbewegingen daalde minder dan de passagiersstroom, van 566.000 vluchten naar 258.000: ruim 54 procent minder. De reden is dat het aantal vluchten van full freighters wel toenam, terwijl maatschappijen als KLM voor hun passagiersvliegtuigen die nog wel vlogen genoegen namen met een veel lagere bezettingsgraad.

Logischerwijze werd er door dit alle minder brandstof getankt. In 2019 ging het nog om 3,9 miljard kilogram kerosine, een jaar later was dat 2,2 miljard kilogram: een daling van bijna 44 procent. “Door de afname van het aantal vluchten daalde de CO2-uitstoot in de luchtvaart met ruim 49 procent tot 5,8 miljard kilogram. Dit is alleen de CO2-uitstoot van alle vluchten door vliegtuigen behorende tot de Nederlandse luchtvloot,” schrijft het CBS.

Foto © CBS

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…