Home / Luchtvaart / Hainan naar Shenzhen

Hainan naar Shenzhen

Hainan naar Shenzhen

Hainan Airlines opent op 20 maart een verbinding tussen Zaventem en Shenzhen, vlakbij Hongkong. Na Beijing en Shanghai is het de derde stad voor de Chinese carrier vanuit Brussel.

In eerste instantie vliegt Hainan Airlines (HNA) twee keer per week op de route en zet daarbij een Boeing 787 Dreamliner in. Shenzhen ligt in de Pearl River Delta, een gebied met ruim zestig miljoen inwoners. De regio heeft als bijnaam Silicon Valley of China, vanwege het groot aantal industriële activiteiten. Hainan Airlines begon in 2006 vanaf Brussels Airport met een rechtstreekse verbinding naar Beijing. In oktober 2017 volgde de lijn naar  Shanghai Pudong.

Shenzhen Boa’an International Airport is een van drie grote luchthavens in het zuiden van China, samen met die van Hongkong en Guangzhou Baiyun. De regio trekt momenteel zoveel verkeer dat de Chinese regering Shenzhen Airport – de kleinste van de drie – de ruimte geeft om verder te groeien. In 2017 zette de luchthaven een plan in werking om het aantal internationale routes drastisch op te voeren.

HNA
Hainan Airlines is onderdeel van de HNA Group, een conglomeraat in de Volks­republiek, met een groot aantal activiteiten. Eigenaar is de miljardair Chen Feng die in 1993 met Hainan Airlines de basis legde. Vanaf 2000 verbreedde Feng zijn portefeuille tot buiten de luchtvaart en ging verder onder de naam HNA Group. De private, niet-beursgenoteerde onderneming, omvat behalve dertien luchtvaartmaatschappijen nu ook vastgoed, financiële diensten, belangen in hotels en scheepsbouw.

Chen volgde opleidingen aan de Maastricht School of Management en Harvard. Hij is een typisch product van de hybride situatie die sinds begin jaren negentig heerst in China: een eenpartijstelsel gecombi­neerd met een vrije markt op economisch gebied. Het legde heel wat voormalige partij­functionarissen geen windeieren, maar het hele land gedijt onder deze ‘socialistische markteconomie’.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…