Home / Luchtvaart / ‘Haaienhuid’ op vrachttoestel

‘Haaienhuid’ op vrachttoestel

‘Haaienhuid’ op vrachttoestel

Lufthansa zal al haar Boeing 777-F’s voorzien van een dunne oppervlaktelaag die de structuur heeft van een haaienhuid, waardoor de ‘drag’ vermindert en het brandstofverbruik daalt, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Het product heet AeroShark en is ontwikkeld door Lufthansa Technik samen met BASF, een  Duitse multinational in de chemie. “Het is een dunne laag die lijkt op de fijne structuur van de huid van een haai,” zegt het bedrijf. Vanaf begin 2022 zal de hele vloot ermee worden uitgerust. De Duitse maatschappij heeft negen Boeing 777-vrachtvliegtuigen in dienst, dit jaar komt er een tiende toestel van hetzelfde type bij. De drie MD-11F’s verdwijnen binnenkort uit de vloot.

De ribbels op de laag zijn met het blote oog niet waarneembaar: ze hebben een hoogte van 50 micrometer, dat is 0,05 millimeter. Volgens testen door Lufthansa leidt het tot een vermindering van de luchtweerstand (drag in het Engels) met één procent. Dit lijkt niet zoveel, maar de carrier  zegt dat dit in de operatie van de hele vloot neerkomt op een daling van 3.700 ton aan kerosineverbruik per jaar, hetgeen zich vertaalt in 11.700 ton minder CO2-uitstoot.

“Verantwoordelijkheid voor het milieu en de samenleving is een belangrijk doel voor ons,” zegt Christina Foerster, lid van de raad van bestuur van Lufthansa, met duurzaamheid in haar portefeuille. Het Europese veiligheidsagentschap voor de luchtvaart, EASA, moet nog wel goedkeuring geven aan de aanpassing van de vliegtuigen. Lufthansa heeft hiervoor een aanvullende certificering nodig.

Foto © Lufthansa

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…