Home / Luchtvaart / Den Haag maakt zich zorgen om situatie Air France-KLM

Den Haag maakt zich zorgen om situatie Air France-KLM

Den Haag maakt zich zorgen om situatie Air France-KLM

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft met haar Franse collega Elisabeth Borne overlegd gevoerd over de crisis bij Air France. De twee bewindsvrouwen zijn het erover eens dat zij vooralsnog aan de zijlijn moeten blijven staan.

Van Nieuwenhuizen belde Borne naar aanleiding van de stakingsgolf bij Air France, het boekverlies als gevolg daarvan door de partner van KLM en het aftreden van topman Jean-Marc Janaillac van de holding Air France-KLM. De Nederlandse regering zegt zich zorgen te maken over de problemen bij Air France en de gevolgen die dit zou kunnen hebben voor KLM.

De Nederlandse staat heeft een klein belang van 5,92 procent cumulatief preferente aandelen in KLM, de Franse staat bezit 14,3 procent in Air France-KLM. In een financiële noodsituatie zouden beide regeringen de maatschappijen krediet mogen geven, zoals dat bijvoorbeeld momenteel ook met Alitalia het geval is.

Maar zo hoog is de nood bij Air France-KLM nog lang niet, concludeerden de twee ministers. De Frans-Nederlandse holding moet snel met een opvolger komen voor Jean-Marc Janaillac, die vorige week zijn vertrek aankondigde nadat hij een door hem zelf uitgeschreven stemming onder het personeel over een salarisplan had verloren. Op 15 mei zal de board van de onderneming naar alle waarschijnlijkheid met een voordracht komen, waarna de benoeming snel volgt. Diezelfde dag is in Parijs ook de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, maar dat is toeval.

Ook vandaag staakt een deel van de werknemers bij Air France weer om een loonsverhoging van 5,1 procent af te dwingen. Het is de vijftiende stakingsdag sinds eind februari. De kosten liggen tussen de 25 miljoen en 30 miljoen euro per dag.

Het aandeel van Air France-KLM was vandaag redelijk stabiel, nadat het gisteren met tien procent in waarde was gedaald.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zorgen IATA om Brexit

Zorgen IATA om Brexit

16/01/2019

IATA maakt zich grote zorgen over Brexit, na de afwijzing van de UK-EU deal door het Britse parlement. Met nog twee maanden te gaan weten airlines volgens topman Alexandre de…

Ticket blunders bij Cathay

Ticket blunders bij Cathay

14/01/2019

Cathay Pacific heeft voor de tweede keer in korte tijd tickets in First Class per ongeluk verkocht voor een economy tarief. Afgelopen weekeinde bood Cathay stoelen aan tussen Lissabon en…

Samenwerking BZ en ANVR

Samenwerking BZ en ANVR

14/01/2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANVR gaan intensiever samenwerken om de assistentie aan Nederlandse reizigers te verbeteren. Dit heeft Stef Blok, de verantwoordelijke minister, vandaag bekendgemaakt. Voortaan komen…