Home / Luchtvaart / Grote problemen KLM door niet-gevaccineerde crew

Grote problemen KLM door niet-gevaccineerde crew

Grote problemen KLM door niet-gevaccineerde crew

KLM verwacht ‘grote operationele problemen’ doordat meer en meer landen vaccinatie tegen corona eisen van zowel arriverende passagiers als crew. De airline vermijdt nu de inzet van niet-ingeënt vliegend personeel naar bepaalde bestemmingen, maar zegt ook geen vaccinatieplicht te willen opleggen.

“Per 14 september vraagt KLM vliegende crewleden die niet zijn gevaccineerd en daardoor niet kunnen voldoen aan de inreisverplichtingen van bepaalde bestemmingen, dit aan te geven bij KLM Health Services,” schrijft het bedrijf in een verklaring. Dit betekent dat deze medewerkers ‘niet zullen worden ingepland op vluchten naar een bestemming die inreiseisen stelt waaraan zij niet voldoen.’

KLM zegt hiermee aan te sluiten op bestaande ‘reguliere processen’ binnen het bedrijf. Er zijn in ‘normale’ omstandigheden ook wel crewleden die naar een bepaald land niet kunnen reizen ‘om persoonlijke, visum- of gezondheidsredenen.’ Maar corona is wel van een veel grotere orde. Hoeveel vliegend personeel van KLM zich niet heeft willen laten vaccineren zegt de maatschappij niet, maar het is kennelijk een niet te verwaarlozen groep, want het kan, zo zegt KLM, leiden tot ‘grote operationele problemen’ naarmate meer landen inreiseisen stellen.

Signalen
“In de continu veranderende wereld zien we nu dat steeds meer landen een vaccinatie van vliegtuigbemanningen verplicht stellen of dat overwegen te doen,” schrijft KLM. “Trinidad & Tobago voeren per 16 oktober een vaccinatieplicht in voor vliegtuigcrew. Ook vanuit Canada en andere landen komen signalen dat zij naar verwachting binnenkort een dergelijke verplichting instellen. Bovendien verwachten steeds meer hotels waar ons personeel verblijft een vaccinatiebewijs.”

KLM vreest dat de verplichte vaccinatie niet alleen gaat gelden voor landen waar de airline óp vliegt, maar ook waar zij óver vliegt. “Dit gaat mogelijk ook gelden voor bestemmingen waarbij we over landen vliegen waar een vaccinatieverplichting voor crew geldt. Dit hangt samen met strikte eisen op het gebied van vliegveiligheid en de mogelijkheid die er moet zijn om bij calamiteiten snel te kunnen uitwijken,” schrijft het bedrijf. “Voorlopig probeert KLM de crewleden met een reisrestrictie in te roosteren op bestemmingen waar geen inreiseisen zijn.”

KLM benadrukt haar medewerkers niet te zullen verplichten zich te laten vaccineren. “Dit is een persoonlijke afweging van de medewerker.”

Foto © KLM

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…