Home / Luchtvaart / Grote order Qatar Airways

Grote order Qatar Airways

Grote order Qatar Airways

Qatar Airways heeft op de Paris Air Show een order geplaatst voor 14 Boeing 777’s. Het gaat om tien passagiersvliegtuigen van het type 777-8X en vier vrachtvliegtuigen. De bestelling vertegenwoordigt een waarde van 4,8 miljard dollar.

De freighters komen in 2017 in dienst van de Arabische maatschappij, de passagiersvliegtuigen komen veel later, in 2022. Qatar Airways heeft al 37 Boeing 777’s (types -200LR en -300ER) in dienst en plaatste eerder een order voor 50 Boeing 777-9X’s. Het 777-X-programma van Boeing is nog volop in ontwikkeling en omvat de nieuwste versie van de 777, in twee varianten, de 8X en de 9X. Het eerste toestel moet omstreeks 2019 in dienst worden genomen.

Topman Akbar Al Baker van Qatar Airways zei in Parijs dat hij de Boeing 777-8X wil inzetten op ultra-lange routes, onder meer naar de Verenigde Staten. Al Baker noemde de Boeing 777 “de ruggengraat” van zijn airline.

Hij maakte ook nog even van de gelegenheid gebruik een sneer uit te delen aan het adres van Richard Anderson van Delta Air Lines, die Qatar Airways en de andere Golf-carriers Emirates en Etihad ervan heeft beticht te bestaan bij de gratie van staatssubsidie. “Ik hoop dat de meneer bij Delta beseft dat we nu nog meer banen in de VS creëren door Amerikaanse vliegtuigen te kopen.” Qatar Airways, Emirates en Etihad zeggen alle drie dat ze niet afhankelijk zijn van de staat en wijzen er bovendien op dat hun vluchten naar de VS veel werk creëren voor  Amerikanen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…