Home / Luchtvaart / Grondpersoneel KLM staakt

Grondpersoneel KLM staakt

Grondpersoneel KLM staakt

Het grondpersoneel van KLM op Schiphol staakt morgenochtend tussen 8 en 10 uur. KLM annuleert daarom ten minste tien Europese vluchten. Vakbond FNV, die de actie organiseert omdat overleg over een nieuwe cao is vastgelopen, verwacht een hoge deelname.

Alle categorieën werknemers van KLM aan de grond zullen volgens de FNV meedoen, behalve het personeel bij de check-in. Naast het verkeer van KLM zullen ook haar partners er last van hebben, met name Air France en Delta, evenals dochtermaatschappij Transavia.

In de periode van twee uur waarin wordt gestaakt, staan ruim 150 vluchten gepland van KLM en partners, die naar verwachting veel vertraging zullen oplopen.

Onnodig
KLM zegt in een verklaring de staking te betreuren en noemt de actie onnodig omdat er afgelopen week een nieuw loonvoorstel is gedaan, waarover met de bonden nog niet is gesproken. KLM zegt verder haar ‘uiterste best’ te zullen doen om morgen het ongemak voor de passagiers te beperken.

KLM annuleert op voorhand tien vluchten; welke dat zijn kan de maatschappij niet zeggen, maar wel dat het allemaal verbindingen binnen Europa betreft.

FNV eist acht procent meer loon over een periode van twee jaar. Verder wil de bond dat KLM meer vaste contracten aanbiedt en meer stabiele roosters geeft. FNV had KLM hierover een ultimatum gesteld, dat vrijdag afliep.

Het nieuwe aanbod dat KLM afgelopen donderdag deed komt neer op zes tot zeven procent loonsverhoging, uitgespreid over drie jaar. Volgens de airline kosten de eisen van de FNV het bedrijf honderd miljoen euro per jaar. KLM noemt dat ‘onverantwoord en onrealistisch.’

Ook voor de twee andere beroepsgroepen: de cockpit en de cabine, zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao met KLM vastgelopen. De piloten en cabin crew overwegen daarom eveneens om in actie te komen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…