Home / Luchtvaart / Grondpersoneel KLM staakt

Grondpersoneel KLM staakt

Grondpersoneel KLM staakt

Het grondpersoneel van KLM op Schiphol staakt morgenochtend tussen 8 en 10 uur. KLM annuleert daarom ten minste tien Europese vluchten. Vakbond FNV, die de actie organiseert omdat overleg over een nieuwe cao is vastgelopen, verwacht een hoge deelname.

Alle categorieën werknemers van KLM aan de grond zullen volgens de FNV meedoen, behalve het personeel bij de check-in. Naast het verkeer van KLM zullen ook haar partners er last van hebben, met name Air France en Delta, evenals dochtermaatschappij Transavia.

In de periode van twee uur waarin wordt gestaakt, staan ruim 150 vluchten gepland van KLM en partners, die naar verwachting veel vertraging zullen oplopen.

Onnodig
KLM zegt in een verklaring de staking te betreuren en noemt de actie onnodig omdat er afgelopen week een nieuw loonvoorstel is gedaan, waarover met de bonden nog niet is gesproken. KLM zegt verder haar ‘uiterste best’ te zullen doen om morgen het ongemak voor de passagiers te beperken.

KLM annuleert op voorhand tien vluchten; welke dat zijn kan de maatschappij niet zeggen, maar wel dat het allemaal verbindingen binnen Europa betreft.

FNV eist acht procent meer loon over een periode van twee jaar. Verder wil de bond dat KLM meer vaste contracten aanbiedt en meer stabiele roosters geeft. FNV had KLM hierover een ultimatum gesteld, dat vrijdag afliep.

Het nieuwe aanbod dat KLM afgelopen donderdag deed komt neer op zes tot zeven procent loonsverhoging, uitgespreid over drie jaar. Volgens de airline kosten de eisen van de FNV het bedrijf honderd miljoen euro per jaar. KLM noemt dat ‘onverantwoord en onrealistisch.’

Ook voor de twee andere beroepsgroepen: de cockpit en de cabine, zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao met KLM vastgelopen. De piloten en cabin crew overwegen daarom eveneens om in actie te komen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…