Home / Luchtvaart / Grondpersoneel KLM staakt vandaag vier uur lang

Grondpersoneel KLM staakt vandaag vier uur lang

Grondpersoneel KLM staakt vandaag vier uur lang

Vanmiddag om 1 uur legt een deel van het KLM-grondpersoneel op Schiphol het werk neer voor een staking van vier uur. FNV organiseert deze derde actie in korte tijd omdat volgens de bond KLM haar niet tegemoet wil komen. KLM heeft uit voorzorg vluchten geschrapt.

Jan van den Brink, die namens FNV onderhandelt met KLM zegt in een verklaring dat het grondpersoneel ‘zwaar en belangrijk werk’ doet ‘voor weinig geld.’ De bond eist vier procent meer loon per jaar, KLM wil niet verder gaan dan 2,54 procent.

De twee partijen zijn er nog niet uit en FNV organiseert de werkonderbreking om de druk op te voeren. Twee weken geleden legde ‘de grond’ op twee dagen het werk stil, steeds voor twee uur. KLM moest toen tientallen vluchten annuleren. Volgens FNV is de animo onder het personeel om actie te voeren groot.

Meer vaste krachten
Behalve een loonsverhoging eist ook dat KLM meer personeel in vaste dienst neemt. Van den Brink: “Bij KLM werken duizenden uitzendkrachten, die altijd oproepbaar zijn, maar weinig worden ingezet. Dat betekent veel onzekerheid voor hen. Voor de vaste medewerkers wordt het werk zwaarder als ze met veel uitzendkrachten werken: die moeten steeds opnieuw ingewerkt worden, hebben kortere diensten en maken het opnemen van verlof moeilijker.”

Het grondpersoneel is niet de enige divisie die zich roert bij KLM, ook bij de piloten en ‘de cabine’ heerst ontevredenheid over het aanbod voor nieuwe cao’s van KLM. De bonden van de vliegers en de cabin crew sluiten acties op korte termijn niet uit.

Foto: Unsplash

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…