Home / Luchtvaart / Groen licht transatlantische jv

Groen licht transatlantische jv

Groen licht transatlantische jv

Delta Air Lines, Air France, KLM en Virgin Atlantic hebben van de Amerikaanse minister van transport, Elaine Chao, goedkeuring ontvangen voor hun joint venture over de Atlantische Oceaan.

De Europese Commissie gaf eerder al groen licht. De nieuwe overeenkomst van het kwartet vervangt twee bestaande jv’s: de ene tussen Delta en Virgin en de andere tussen Delta, Air France en KLM.

Alle vluchten van de vier airlines tussen Europa en Noord-Amerika zullen binnenkort onder de jv vallen. Voor Nederlandse passagiers betekent dit dat ze er verbindingen bij krijgen via Londen (Heathrow en Gatwick).

Het Amerikaanse ministerie eist van de vier airlines wel een jaarlijkse rapportage over de stand van zaken. Andere airlines hebben namelijk kritiek geleverd op de nieuwe jv, omdat deze de concurrentie zou tegenwerken. Chao is daar niet in meegegaan, maar zij wil wel na vijf jaar een ‘assessment’ maken om te kijken of er geen verstoring van de markt heeft plaatsgevonden.

Met de nieuwe jv veranderen ook het eigendomsverhoudingen van Virgin Atlantic. Delta Air Lines was al grootaandeelhouder met 49 procent; Air France-KLM komt daar nu bij met een belang van 31 procent. De overige 20 procent in Virgin Atlantic blijft in handen van oprichter Richard Branson.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…