Home / Luchtvaart / Groen licht transatlantische jv

Groen licht transatlantische jv

Groen licht transatlantische jv

Delta Air Lines, Air France, KLM en Virgin Atlantic hebben van de Amerikaanse minister van transport, Elaine Chao, goedkeuring ontvangen voor hun joint venture over de Atlantische Oceaan.

De Europese Commissie gaf eerder al groen licht. De nieuwe overeenkomst van het kwartet vervangt twee bestaande jv’s: de ene tussen Delta en Virgin en de andere tussen Delta, Air France en KLM.

Alle vluchten van de vier airlines tussen Europa en Noord-Amerika zullen binnenkort onder de jv vallen. Voor Nederlandse passagiers betekent dit dat ze er verbindingen bij krijgen via Londen (Heathrow en Gatwick).

Het Amerikaanse ministerie eist van de vier airlines wel een jaarlijkse rapportage over de stand van zaken. Andere airlines hebben namelijk kritiek geleverd op de nieuwe jv, omdat deze de concurrentie zou tegenwerken. Chao is daar niet in meegegaan, maar zij wil wel na vijf jaar een ‘assessment’ maken om te kijken of er geen verstoring van de markt heeft plaatsgevonden.

Met de nieuwe jv veranderen ook het eigendomsverhoudingen van Virgin Atlantic. Delta Air Lines was al grootaandeelhouder met 49 procent; Air France-KLM komt daar nu bij met een belang van 31 procent. De overige 20 procent in Virgin Atlantic blijft in handen van oprichter Richard Branson.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer quarantaineplicht in UK

Weer quarantaineplicht in UK

14/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk voert vanaf zaterdag 15 augustus opnieuw een verplichte zelfquarantaine van twee weken in voor reizigers uit enkele landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Omgekeerd zal dat niet gelden….

Nieuwe forenzenkaart bij NS

Nieuwe forenzenkaart bij NS

14/08/2020

NS heeft vrijdag bekendgemaakt na de zomer te komen met een abonnement voor forenzen die deels thuis blijven werken. Het spoorbedrijf speelt zo in op de “enorme” neergang van het…

KLM naar Poznań in Polen

KLM naar Poznań in Polen

13/08/2020

KLM opent op 25 oktober een nieuwe, dagelijkse route naar de stad Poznań. Het is de vijfde bestemming in Polen, na Warschau, Krakau, Gdańsk en Wrocław. Met Poznań, 300 kilometer…

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

13/08/2020

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland. De GGD Kennemerland verzorgt…