Home / Luchtvaart / Groen licht transatlantische jv

Groen licht transatlantische jv

Groen licht transatlantische jv

Delta Air Lines, Air France, KLM en Virgin Atlantic hebben van de Amerikaanse minister van transport, Elaine Chao, goedkeuring ontvangen voor hun joint venture over de Atlantische Oceaan.

De Europese Commissie gaf eerder al groen licht. De nieuwe overeenkomst van het kwartet vervangt twee bestaande jv’s: de ene tussen Delta en Virgin en de andere tussen Delta, Air France en KLM.

Alle vluchten van de vier airlines tussen Europa en Noord-Amerika zullen binnenkort onder de jv vallen. Voor Nederlandse passagiers betekent dit dat ze er verbindingen bij krijgen via Londen (Heathrow en Gatwick).

Het Amerikaanse ministerie eist van de vier airlines wel een jaarlijkse rapportage over de stand van zaken. Andere airlines hebben namelijk kritiek geleverd op de nieuwe jv, omdat deze de concurrentie zou tegenwerken. Chao is daar niet in meegegaan, maar zij wil wel na vijf jaar een ‘assessment’ maken om te kijken of er geen verstoring van de markt heeft plaatsgevonden.

Met de nieuwe jv veranderen ook het eigendomsverhoudingen van Virgin Atlantic. Delta Air Lines was al grootaandeelhouder met 49 procent; Air France-KLM komt daar nu bij met een belang van 31 procent. De overige 20 procent in Virgin Atlantic blijft in handen van oprichter Richard Branson.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ACI steunt plannen Brussel

ACI steunt plannen Brussel

12/12/2019

ACI Europe heeft haar steun uitgesproken voor de Green Deal, het plan van de Europese Commissie voor een ‘vergroening’ van de Unie. De organisatie van luchthavens noemt het een plicht…

BCD: groen dé kleur in 2020

BCD: groen dé kleur in 2020

12/12/2019

BCD Travel voorspelt dat in 2020 groen, in overdrachtelijke zin, de belangrijkste kleur wordt voor zakenreizen. In het rapport How to Travel Beyond 2020 identificeert BCD de trends. “We reizen…