Home / Luchtvaart / Groeit Schiphol naar 540.000 vliegbewegingen per jaar?

Groeit Schiphol naar 540.000 vliegbewegingen per jaar?

Groeit Schiphol naar 540.000 vliegbewegingen per jaar?

Schiphol komt binnenkort met een nieuwe MER als basis voor groei van het aantal vluchten na 2020, zo bevestigt de luchthaven vandaag. De NOS meldde gisteren dat de MER deze week verschijnt en dat er een toename naar 540.000 vluchten in staat.

“De MER (milieueffectrapportage) geeft een beeld van de beschikbare milieuruimte op Schiphol, binnen de grenzen van de gemaakte afspraken aan de Alderstafel in 2008,” zegt Schiphol.

“Het bevat echter geen voorstel of voorkeursvariant. Daarover zijn de partijen binnen de Omgevingsraad Schiphol nog met elkaar in gesprek. Het streven van de ORS is om voor de Kerst een advies te sturen aan de minister van Infrastructuur & Waterstaat.”

De ORS is een overlegorgaan van de luchtvaartsector, overheden, het bedrijfsleven, omwonenden en  milieuorganisaties. Vorig jaar werd het aantal van 500.000 vliegbewegingen (starts en landingen) bereikt dat eerder door de ORS als maximum is gesteld, om de uitstoot van geluid te beperken, tot eind 2020.

In de ORS zou worden gekeken of dit getal omhoog zou kunnen. Die fase is nu aangebroken: de ORS, de opvolger van de Alderstafel, vergadert dezer dagen over de toekomst vanaf 2021.

Scenario’s
“De concept MER helpt bij de gesprekken in de ORS, doordat het inzicht geeft in uitkomsten en scenario’s, maar het is niet zo dat de toekomst alleen maar hoeft te worden uitgerekend’’ zegt Schiphol. “Het gaat om een verstandige afweging van de lusten en de lasten, waarbij alle belangen aan bod komen en alle betrokkenen in kunnen participeren.”

“Uitgangspunt van Schiphol is de balans tussen het voor Nederland belangrijke netwerk van Schiphol, de leefbaarheid in de omgeving en duurzaamheid. We streven naar veilige, gematigde en gecontroleerde groei.”

In de nieuwste MER is een berekening gemaakt van het geluid van de huidige generatie vliegtuigen in vergelijking met het indexjaar 2004 uit het Aldersakkoord. Destijds is een 50-50 procent regeling afgesproken: indien de nieuwe vliegtuigen stiller zouden zijn ‘delen’ Schiphol en de omgeving die geluidsruimte.

De MER zou volgens de NOS, die zich baseert op ‘ingewijden’, aantonen dat toestellen na veertien jaar inderdaad aanzienlijk stiller zijn. Binnen de geluidsruimte zouden dan 120.000 extra vluchten mogelijk zijn. Gedeeld door twee zou dit neerkomen op 60.000 extra vliegbewegingen.

LVNL
Toch gaat de MER uit van 40.000 vluchten en dat heeft niet te maken met geluid, maar met veiligheid. De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is bezig het luchtruim her in te delen en loopt daarmee achter. Pas in 2023 kan dit proces zijn voltooid. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijke situaties op Schiphol als gevolg van het drukke verkeer.

In het debat speelt alleen geluid een rol. De uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen, waar internationaal het accent op ligt in de klimaatdiscussie rond de luchtvaart, is in Nederland tot nu toe van ondergeschikt belang geweest bij de bepaling van het aantal vliegbewegingen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Eerste vlucht Delta op Tampa

Eerste vlucht Delta op Tampa

24/05/2019

Delta Air Lines, de partner van KLM en Air France, is vandaag begonnen met een nieuwe route vanuit Amsterdam naar Tampa, Florida. Delta breidt hiermee haar netwerk vanuit Nederland verder…

China eist geld voor MAX

China eist geld voor MAX

23/05/2019

De drie grote Chinese airlines eisen compensatie van Boeing voor het aan de grond houden van hun MAX-toestellen. Air China, China Southern en China Eastern hebben samen 42 Boeing MAX-8…

KLM in start-up Air Antwerp

KLM in start-up Air Antwerp

22/05/2019

KLM heeft met CityJet een nieuwe airline opgericht onder de naam Air Antwerp. Dit bevestigt een woordvoerder van de start-up tegen Zakenreis. Na de zomer wil de carrier beginnen met…

Bagagetoeslag KLM nu overal

Bagagetoeslag KLM nu overal

20/05/2019

KLM hanteert vanaf 21 mei op bijna het gehele netwerk een toeslag voor ruimbagage bij de goedkoopste tickets. Dit bevestigt Dries Klein, vice-president sales KLM Benelux, tegen Zakenreis. Het verschil…

Winstval Ryanair 29 procent

Winstval Ryanair 29 procent

20/05/2019

Ryanair heeft in het gebroken boekjaar 2018-19 de winst zien dalen met 29 procent, van 1,45 miljard naar 1,02 miljard euro. De Ierse prijsvechter noemt als oorzaken hogere brandstofkosten en…