Home / Luchtvaart / Groeit Schiphol naar 540.000 vliegbewegingen per jaar?

Groeit Schiphol naar 540.000 vliegbewegingen per jaar?

Groeit Schiphol naar 540.000 vliegbewegingen per jaar?

Schiphol komt binnenkort met een nieuwe MER als basis voor groei van het aantal vluchten na 2020, zo bevestigt de luchthaven vandaag. De NOS meldde gisteren dat de MER deze week verschijnt en dat er een toename naar 540.000 vluchten in staat.

“De MER (milieueffectrapportage) geeft een beeld van de beschikbare milieuruimte op Schiphol, binnen de grenzen van de gemaakte afspraken aan de Alderstafel in 2008,” zegt Schiphol.

“Het bevat echter geen voorstel of voorkeursvariant. Daarover zijn de partijen binnen de Omgevingsraad Schiphol nog met elkaar in gesprek. Het streven van de ORS is om voor de Kerst een advies te sturen aan de minister van Infrastructuur & Waterstaat.”

De ORS is een overlegorgaan van de luchtvaartsector, overheden, het bedrijfsleven, omwonenden en  milieuorganisaties. Vorig jaar werd het aantal van 500.000 vliegbewegingen (starts en landingen) bereikt dat eerder door de ORS als maximum is gesteld, om de uitstoot van geluid te beperken, tot eind 2020.

In de ORS zou worden gekeken of dit getal omhoog zou kunnen. Die fase is nu aangebroken: de ORS, de opvolger van de Alderstafel, vergadert dezer dagen over de toekomst vanaf 2021.

Scenario’s
“De concept MER helpt bij de gesprekken in de ORS, doordat het inzicht geeft in uitkomsten en scenario’s, maar het is niet zo dat de toekomst alleen maar hoeft te worden uitgerekend’’ zegt Schiphol. “Het gaat om een verstandige afweging van de lusten en de lasten, waarbij alle belangen aan bod komen en alle betrokkenen in kunnen participeren.”

“Uitgangspunt van Schiphol is de balans tussen het voor Nederland belangrijke netwerk van Schiphol, de leefbaarheid in de omgeving en duurzaamheid. We streven naar veilige, gematigde en gecontroleerde groei.”

In de nieuwste MER is een berekening gemaakt van het geluid van de huidige generatie vliegtuigen in vergelijking met het indexjaar 2004 uit het Aldersakkoord. Destijds is een 50-50 procent regeling afgesproken: indien de nieuwe vliegtuigen stiller zouden zijn ‘delen’ Schiphol en de omgeving die geluidsruimte.

De MER zou volgens de NOS, die zich baseert op ‘ingewijden’, aantonen dat toestellen na veertien jaar inderdaad aanzienlijk stiller zijn. Binnen de geluidsruimte zouden dan 120.000 extra vluchten mogelijk zijn. Gedeeld door twee zou dit neerkomen op 60.000 extra vliegbewegingen.

LVNL
Toch gaat de MER uit van 40.000 vluchten en dat heeft niet te maken met geluid, maar met veiligheid. De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is bezig het luchtruim her in te delen en loopt daarmee achter. Pas in 2023 kan dit proces zijn voltooid. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijke situaties op Schiphol als gevolg van het drukke verkeer.

In het debat speelt alleen geluid een rol. De uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen, waar internationaal het accent op ligt in de klimaatdiscussie rond de luchtvaart, is in Nederland tot nu toe van ondergeschikt belang geweest bij de bepaling van het aantal vliegbewegingen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote MAX-order Ryanair

Grote MAX-order Ryanair

03/12/2020

Ryanair heeft donderdag een order geplaatst voor 75 vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8-200. De carrier rekent hiermee op volledig herstel van de operatie na de coronacrisis en…

Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…