Home / Luchtvaart / Groei Ethiopian Airlines

Groei Ethiopian Airlines

Groei Ethiopian Airlines

Ethiopian Airlines heeft een uitstekend boekjaar achter de rug en investeert daarom in de vloot. Omzet en winst van de Afrikaanse maatschappij stegen naar een niveau dat hoger ligt dan was geraamd.

Ethiopian is nu volgens gegevens van IATA de grootste maatschappij van het continent, in financiële cijfers uitgedrukt. De omzet voor het boekjaar 2014-2015, dat afliep op 7 juli, steeg naar omgerekend 2,39 miljard dollar, met een nettowinst van 150 miljoen dollar.

De resultaten van Ethiopian staan in schril contrast tot die van Kenya Airways, uit het zuidelijke buurland. Kenya Airways, waarin KLM een belang van 26 procent heeft, leed in het vorige boekjaar een verlies van 300 miljoen dollar en dreigt zonder steun van de regering in Nairobi om te vallen.

“We zijn onszelf ontgroeid,” zei Tewolde Gebremariam, de CEO van Ethiopian, triomfantelijk tegen persbureau Reuters. Tewolde wil in tien jaar tijd de omzet naar 10 miljard dollar opvoeren. De maatschappij is daarom bezig te investeren in de vloot, die nu bestaat uit 77 toestellen. Er zijn vijftig nieuwe vliegtuigen besteld, waaronder 14 Airbus A350’s. Ethiopian heeft ook de Boeing 787 Dreamliner in dienst: 13 stuks, met nog eens 6 in bestelling. Tewolde zei het aantal Dreamliners in tien jaar tijd op dertig te willen brengen – onduidelijk is of hij die order voor nog eens elf Dreamliners al heeft geplaatst.

Ethiopian is ook bezig het netwerk flink uit te breiden. Er zijn verbindingen geopend naar Rio de Janeiro, Los Angeles en Toronto. Tewolde heeft verder Jakarta, Ho Chi Minh City (Vietnam) en de Chinese steden Chengdu en Shenzhen op zijn verlanglijstje staan. In Europa en Amerika wil hij Oslo, New York en Chicago aan het netwerk toevoegen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

10/09/2019

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy…

Ten Brink verlaat Transavia

Ten Brink verlaat Transavia

09/09/2019

De CEO van Transavia, Mattijs ten Brink, stapt deze maand over naar de Sunweb Group, waar hij dezelfde functie zal vervullen. Dit heeft de dochtermaatschappij van KLM vandaag bekendgemaakt. Ten…

Staking legt heel BA plat

Staking legt heel BA plat

09/09/2019

British Airways heeft voor vandaag en morgen vrijwel alle vluchten geannuleerd vanwege een pilotenstaking, de eerste in de geschiedenis van het bedrijf. Naar schatting 1.700 vluchten, vooral van en naar…