Home / Luchtvaart / Groei Ethiopian Airlines

Groei Ethiopian Airlines

Groei Ethiopian Airlines

Ethiopian Airlines heeft een uitstekend boekjaar achter de rug en investeert daarom in de vloot. Omzet en winst van de Afrikaanse maatschappij stegen naar een niveau dat hoger ligt dan was geraamd.

Ethiopian is nu volgens gegevens van IATA de grootste maatschappij van het continent, in financiële cijfers uitgedrukt. De omzet voor het boekjaar 2014-2015, dat afliep op 7 juli, steeg naar omgerekend 2,39 miljard dollar, met een nettowinst van 150 miljoen dollar.

De resultaten van Ethiopian staan in schril contrast tot die van Kenya Airways, uit het zuidelijke buurland. Kenya Airways, waarin KLM een belang van 26 procent heeft, leed in het vorige boekjaar een verlies van 300 miljoen dollar en dreigt zonder steun van de regering in Nairobi om te vallen.

“We zijn onszelf ontgroeid,” zei Tewolde Gebremariam, de CEO van Ethiopian, triomfantelijk tegen persbureau Reuters. Tewolde wil in tien jaar tijd de omzet naar 10 miljard dollar opvoeren. De maatschappij is daarom bezig te investeren in de vloot, die nu bestaat uit 77 toestellen. Er zijn vijftig nieuwe vliegtuigen besteld, waaronder 14 Airbus A350’s. Ethiopian heeft ook de Boeing 787 Dreamliner in dienst: 13 stuks, met nog eens 6 in bestelling. Tewolde zei het aantal Dreamliners in tien jaar tijd op dertig te willen brengen – onduidelijk is of hij die order voor nog eens elf Dreamliners al heeft geplaatst.

Ethiopian is ook bezig het netwerk flink uit te breiden. Er zijn verbindingen geopend naar Rio de Janeiro, Los Angeles en Toronto. Tewolde heeft verder Jakarta, Ho Chi Minh City (Vietnam) en de Chinese steden Chengdu en Shenzhen op zijn verlanglijstje staan. In Europa en Amerika wil hij Oslo, New York en Chicago aan het netwerk toevoegen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

28/05/2020

Bij easyJet gaat de komende tijd dertig procent van de werkgelegenheid verloren als gevolg van corona, zo heeft de prijsvechter donderdag bekendgemaakt. De vloot wordt ingekrompen. De airline verwacht geen…