Home / Luchtvaart / Greenpeace tegen hulp KLM

Greenpeace tegen hulp KLM

Greenpeace tegen hulp KLM

Greenpeace Nederland wil naar de rechter stappen om een uitspraak te krijgen over het steunpakket van 3,4 miljard euro aan KLM. De milieuorganisatie eist intrekking ervan “omdat de klimaatvoorwaarden ontbreken.”

Greenpeace heeft maandag “formeel” de overheid op de hoogte gesteld en zal daarna de zaak voorleggen aan de rechtbank. “Het kabinet verzaakt om harde afspraken te maken met KLM over het tegengaan van vervuiling”, aldus Dewi Zloch (foto links) van de organisatie. “We willen groen en eerlijk uit deze crisis komen. Deze miljardensubsidie voor grote vervuiler KLM staat hier haaks op.”

Hoewel Greenpeace het heeft over “subsidie” aan KLM is dat voor het pakket van 3,4 miljard feitelijk niet juist. Het gaat hierbij om een staatslening van een miljard euro en 2,4 miljard euro aan leningen, tegen zachte termen, bij commerciële banken, met garanties van de staat, voor het geval KLM failliet zou gaan.

KLM krijgt ook subsidie, maar in een andere vorm, namelijk via de NOW. In de eerste regeling van deze ondersteuning van de loonsom ontving KLM 330 miljoen euro. Momenteel loopt NOW 2 en daarna volgt NOW 3. KLM maakt van beide vervolgregelingen gebruik, waardoor de subsidie aan het eind van dit jaar richting de 1 miljard euro zal gaan.

Geen klimaatplan
Greenpeace zegt dat KLM “geen gedegen klimaatplan” heeft en vindt ook dat het klimaatbeleid van de regering voor de luchtvaartsector tekortschiet. “Ondertussen vliegen de kerosineknallers ons om de oren, met vliegtickets ver beneden de kostprijs. Dit steunpakket is bedoeld om de werknemers van KLM zekerheid te geven,” aldus Dewi Zloch.

“Maar juist dat is de overheid niet gelukt. Want hoewel KLM nu voorlopig overeind wordt gehouden, wordt deze grote vervuiler niet toekomstbestendig gemaakt. En dat is niet alleen een slechte zaak voor klimaat, natuur en gezondheid, maar ook voor de werknemers van KLM die nu op de lange termijn nog steeds geen enkele zekerheid hebben.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…