Home / Luchtvaart / Geen preclearance Schiphol, Ierland ziet geen probleem

Geen preclearance Schiphol, Ierland ziet geen probleem

Geen preclearance Schiphol, Ierland ziet geen probleem

De Nederlandse regering beëindigt de gesprekken met de Verenigde Staten over het realiseren van een Amerikaanse douanepost (preclearance) op luchthaven Schiphol. Dit liet minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders weten nadat Groen Links voorman Jesse Klaver hier kamervragen over stelde.

Aanleiding voor het stopzetten van de gesprekken over preclearance is het per presidentieel decreet afgekondigde inreisverbod in de Verenigde Staten voor reizigers uit zeven moslimlanden (Syrië, Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan en Jemen). De maatregel is omstreden en preclearance zou inhouden dat op het punt van vertrek reizigers geselecteerd worden op basis van hun nationaliteit, onwenselijk volgens kamerlid Klaver.

Met een preclearance-overeenkomst kunnen reizigers de Amerikaanse douane al passeren voordat zij aan boord van hun vlucht naar de Verenigde Staten stappen. Reizigers kunnen dan als lokale passagiers de VS in en hoeven daar niet meer door de grenscontrole. In een kamerbrief van 9 december kondigde staatssecretaris Klaas Dijkhof nog aan dat de gesprekken met de Amerikanen hierover begin januari van start zouden gaan.

Het voordeel van preclearance voor reizigers is evident, passagiers krijgen niet meer te maken met lange wachttijden op Amerikaans grondgebied. De VS hebben al preclearance-faciliteiten op vijftien buitenlandse luchthavens, waaronder luchthavens in Canada, Ierland, de Verenigde Arabische Emiraten, Bermuda, Aruba en de Bahama’s.

Ook in Ierland rees de vraag of de bestaande preclearance faciliteiten op de luchthavens van Dublin en Shannon kunnen worden gehandhaafd nu het omstreden inreisverbod van kracht is. Premier Enda Kenny maakte gisteren bekend dat het gehele Ierse kabinet achter het behoud van preclearance staat. Kenny zei dat de procureur-generaal heeft bevestigd dat de wettigheid van het inreisverbod een zaak is voor de Amerikaanse rechtbanken. “Ierland,” verklaarde Kenny “is in overeenstemming met de wetgeving van de mensenrechten en in overeenstemming met onze eigen grondwet.” Daarmee lijkt de discussie in Ierland gesloten.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…