Home / Luchtvaart / Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

In de Verenigde Staten is vannacht een nieuwe maatregel ingegaan tegen moslimlanden. Slachtoffers van president Trump zijn ditmaal onder meer Emirates, Etihad, Qatar Airways en Turkish Airlines. Passagiers afkomstig van tien luchthavens in het Midden-Oosten mogen geen apparatuur groter dan een smartphone in hun handbagage hebben.

Trump wilde eerder, in januari en maart, moslim-passagiers de toegang weigeren, maar dit werd tot twee keer toe door rechtbanken in de VS geblokkeerd. De nieuwe maatregel is niet langer gericht tegen passagiers, maar hun bagage.

In de bepaling, die om 03.00 uur Amerikaanse tijd (oostkust tijdzone – 09.00 uur in Nederland) is ingegaan staat dat passagiers die aankomen van tien luchthavens in het Midden-Oosten elektronische apparatuur, zoals tablets en laptops in hun ruimbagage moeten plaatsen.

Personeel van airlines mogen wel apparatuur bij zich dragen in de cabine. In de omgekeerde richting, vanaf Amerikaanse luchthavens, mag de apparatuur wel de cabine in.

Ander saillant verschil met de eerdere maatregelen: het gaat nu om allemaal andere moslimlanden dan in de eerdere pogingen een inreisverbod door te voeren. De luchthavens zijn: Istanbul (Turkije), Cairo (Egypte), Dubai (Emiraten), Abu Dhabi (Emiraten) Doha (Qatar), Casablanca (Marokko) Jeddah en Riad (Saoedi-Arabië), Koeweit en Amman (Jordanië). Hoewel de maatregel spreekt over de luchthavens, zijn het in alle gevallen de airlines die daar hun bases hebben die het slachtoffer zijn.

De stap is onmiddellijk van kracht, maar de airlines krijgen nog wel vier dagen (96 uur) de tijd om deze door te voeren. Emirates (Dubai), Etihad (Abu Dhabi), Qatar Airways en Turkish Airlines zijn de grootste van de getroffen carriers. Alle vier vliegen dagelijks naar meerdere bestemmingen in de VS. Amerikaanse airlines zijn uitgezonderd van de maatregel.

Terrorisme
Waarom deze nieuwe stap? Washington vermoedt een nieuwe dreiging van moslimterroristen, mogelijk zowel uit de hoek van Al Qaeda als IS. Al Qaeda was begin deze eeuw op haar sterkst. Veel leden zijn afkomstig uit Saoedi-Arabië, een bondgenoot van de VS. Onder hen was Osama Bin Laden, die de aanslagen van 9/11 beraamde.

Ondanks de opkomst de laatste jaren van nieuwe terroristische bewegingen, vooral Islamitische Staat (IS), zien de VS groeperingen als Al Qaeda ook nog steeds als een groot gevaar. IS en Al Qaeda zijn concurrenten, die elkaar lijken te willen overtroeven, ook in aanslagen.

In de eerste twee maatregelen van Trump tegen moslimlanden ging het om burgers uit Iran, Irak, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Libië. Bij de tweede ban werd Irak geschrapt, omdat dit land een bondgenoot is van de VS.  Federale rechters vernietigden deze ‘travel bans’. Trump heeft aangekondigd hiertegen in beroep te gaan, maar daar is het nog niet van gekomen.

Waarom een hele groep andere moslimlanden nu het doelwit is van Amerikaanse stappen en het ditmaal om de bagage gaat is vooralsnog onduidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…