Home / Luchtvaart / Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

In de Verenigde Staten is vannacht een nieuwe maatregel ingegaan tegen moslimlanden. Slachtoffers van president Trump zijn ditmaal onder meer Emirates, Etihad, Qatar Airways en Turkish Airlines. Passagiers afkomstig van tien luchthavens in het Midden-Oosten mogen geen apparatuur groter dan een smartphone in hun handbagage hebben.

Trump wilde eerder, in januari en maart, moslim-passagiers de toegang weigeren, maar dit werd tot twee keer toe door rechtbanken in de VS geblokkeerd. De nieuwe maatregel is niet langer gericht tegen passagiers, maar hun bagage.

In de bepaling, die om 03.00 uur Amerikaanse tijd (oostkust tijdzone – 09.00 uur in Nederland) is ingegaan staat dat passagiers die aankomen van tien luchthavens in het Midden-Oosten elektronische apparatuur, zoals tablets en laptops in hun ruimbagage moeten plaatsen.

Personeel van airlines mogen wel apparatuur bij zich dragen in de cabine. In de omgekeerde richting, vanaf Amerikaanse luchthavens, mag de apparatuur wel de cabine in.

Ander saillant verschil met de eerdere maatregelen: het gaat nu om allemaal andere moslimlanden dan in de eerdere pogingen een inreisverbod door te voeren. De luchthavens zijn: Istanbul (Turkije), Cairo (Egypte), Dubai (Emiraten), Abu Dhabi (Emiraten) Doha (Qatar), Casablanca (Marokko) Jeddah en Riad (Saoedi-Arabië), Koeweit en Amman (Jordanië). Hoewel de maatregel spreekt over de luchthavens, zijn het in alle gevallen de airlines die daar hun bases hebben die het slachtoffer zijn.

De stap is onmiddellijk van kracht, maar de airlines krijgen nog wel vier dagen (96 uur) de tijd om deze door te voeren. Emirates (Dubai), Etihad (Abu Dhabi), Qatar Airways en Turkish Airlines zijn de grootste van de getroffen carriers. Alle vier vliegen dagelijks naar meerdere bestemmingen in de VS. Amerikaanse airlines zijn uitgezonderd van de maatregel.

Terrorisme
Waarom deze nieuwe stap? Washington vermoedt een nieuwe dreiging van moslimterroristen, mogelijk zowel uit de hoek van Al Qaeda als IS. Al Qaeda was begin deze eeuw op haar sterkst. Veel leden zijn afkomstig uit Saoedi-Arabië, een bondgenoot van de VS. Onder hen was Osama Bin Laden, die de aanslagen van 9/11 beraamde.

Ondanks de opkomst de laatste jaren van nieuwe terroristische bewegingen, vooral Islamitische Staat (IS), zien de VS groeperingen als Al Qaeda ook nog steeds als een groot gevaar. IS en Al Qaeda zijn concurrenten, die elkaar lijken te willen overtroeven, ook in aanslagen.

In de eerste twee maatregelen van Trump tegen moslimlanden ging het om burgers uit Iran, Irak, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Libië. Bij de tweede ban werd Irak geschrapt, omdat dit land een bondgenoot is van de VS.  Federale rechters vernietigden deze ‘travel bans’. Trump heeft aangekondigd hiertegen in beroep te gaan, maar daar is het nog niet van gekomen.

Waarom een hele groep andere moslimlanden nu het doelwit is van Amerikaanse stappen en het ditmaal om de bagage gaat is vooralsnog onduidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…

Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…