Home / Luchtvaart / Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

Geen laptop meer op vlucht naar VS uit Midden-Oosten

In de Verenigde Staten is vannacht een nieuwe maatregel ingegaan tegen moslimlanden. Slachtoffers van president Trump zijn ditmaal onder meer Emirates, Etihad, Qatar Airways en Turkish Airlines. Passagiers afkomstig van tien luchthavens in het Midden-Oosten mogen geen apparatuur groter dan een smartphone in hun handbagage hebben.

Trump wilde eerder, in januari en maart, moslim-passagiers de toegang weigeren, maar dit werd tot twee keer toe door rechtbanken in de VS geblokkeerd. De nieuwe maatregel is niet langer gericht tegen passagiers, maar hun bagage.

In de bepaling, die om 03.00 uur Amerikaanse tijd (oostkust tijdzone – 09.00 uur in Nederland) is ingegaan staat dat passagiers die aankomen van tien luchthavens in het Midden-Oosten elektronische apparatuur, zoals tablets en laptops in hun ruimbagage moeten plaatsen.

Personeel van airlines mogen wel apparatuur bij zich dragen in de cabine. In de omgekeerde richting, vanaf Amerikaanse luchthavens, mag de apparatuur wel de cabine in.

Ander saillant verschil met de eerdere maatregelen: het gaat nu om allemaal andere moslimlanden dan in de eerdere pogingen een inreisverbod door te voeren. De luchthavens zijn: Istanbul (Turkije), Cairo (Egypte), Dubai (Emiraten), Abu Dhabi (Emiraten) Doha (Qatar), Casablanca (Marokko) Jeddah en Riad (Saoedi-Arabië), Koeweit en Amman (Jordanië). Hoewel de maatregel spreekt over de luchthavens, zijn het in alle gevallen de airlines die daar hun bases hebben die het slachtoffer zijn.

De stap is onmiddellijk van kracht, maar de airlines krijgen nog wel vier dagen (96 uur) de tijd om deze door te voeren. Emirates (Dubai), Etihad (Abu Dhabi), Qatar Airways en Turkish Airlines zijn de grootste van de getroffen carriers. Alle vier vliegen dagelijks naar meerdere bestemmingen in de VS. Amerikaanse airlines zijn uitgezonderd van de maatregel.

Terrorisme
Waarom deze nieuwe stap? Washington vermoedt een nieuwe dreiging van moslimterroristen, mogelijk zowel uit de hoek van Al Qaeda als IS. Al Qaeda was begin deze eeuw op haar sterkst. Veel leden zijn afkomstig uit Saoedi-Arabië, een bondgenoot van de VS. Onder hen was Osama Bin Laden, die de aanslagen van 9/11 beraamde.

Ondanks de opkomst de laatste jaren van nieuwe terroristische bewegingen, vooral Islamitische Staat (IS), zien de VS groeperingen als Al Qaeda ook nog steeds als een groot gevaar. IS en Al Qaeda zijn concurrenten, die elkaar lijken te willen overtroeven, ook in aanslagen.

In de eerste twee maatregelen van Trump tegen moslimlanden ging het om burgers uit Iran, Irak, Somalië, Soedan, Syrië, Jemen en Libië. Bij de tweede ban werd Irak geschrapt, omdat dit land een bondgenoot is van de VS.  Federale rechters vernietigden deze ‘travel bans’. Trump heeft aangekondigd hiertegen in beroep te gaan, maar daar is het nog niet van gekomen.

Waarom een hele groep andere moslimlanden nu het doelwit is van Amerikaanse stappen en het ditmaal om de bagage gaat is vooralsnog onduidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…