
De FAA begint een onderzoek naar de werksituatie bij Boeing, zo meldt Bloomberg dinsdag. Aanleiding is een peiling door de Amerikaanse waakhond die uitwees dat een ‘aanzienlijk’ aantal technici bij de fabrikant heikele kwesties niet durft aan te kaarten.
De survey van de Federal Aviation Administration vond plaats tussen mei en juli. 35 procent van de respondenten gaf hierin aan dat het uiten van kritiek op technische kwesties lastig is bij Boeing. Zo zei één van hen tegen de FAA dat er van bovenaf vaak druk wordt uitgeoefend, tegen beter weten in. “Dat gebeurt de hele tijd, er wordt niet naar ons geluisterd, alleen maar opgelegd,” aldus de geanonimiseerde werknemer.
De FAA is sinds maart 2019 extra gespitst op Boeing, na twee fatale crashes van 737 MAX-vliegtuigen, waarbij 346 mensen omkwamen. Alle MAX-en bleven daarna wereldwijd aan de grond, tot december 2020. De technische problemen die leidden tot de ongelukken zijn inmiddels verholpen, maar de FAA is ook bij zichzelf te rade gegaan.
De waakhond had namelijk in de certificatie van de MAX toegestaan dat Boeing een deel van de eigen testen uitvoerde. Ook lekte naderhand uit dat sommige monteurs en leidinggevenden bij Boeing weet hadden van de technische haperingen in het nieuwe toesteltype, maar zij mochten dit niet naar buiten brengen.
De peiling van de FAA heeft nu aangetoond dat de situatie op de werkvloer bij Boeing op dit punt nog niet is verbeterd. “Boeings bedrijfscultuur lijkt leden van de ODA-eenheid te hinderen in hun communicatie met de FAA,” staat in een brief van de autoriteit waar Bloomberg uit citeert. ODA staat voor Organization Designation Authorization, een onafhankelijke stuurgroep binnen Boeing die het recht heeft beslissingen op het gebied van veiligheid (safety) te nemen, namens de Amerikaanse regering. De zorgen die de FAA heeft noodzaken tot ‘een objectieve review’ schrijft de instantie en een ‘nader feitenonderzoek.’
Foto © FAA

