Home / Luchtvaart / Geen enkele crash in 2017

Geen enkele crash in 2017

Geen enkele crash in 2017

De burgerluchtvaart heeft in 2017 een veiligheidsrecord gevestigd: geen enkele crash op een reguliere vlucht en nul dodelijke slachtoffers. En dat terwijl het aantal vervoerde passagiers voor het eerst boven de vier miljard uitkwam.

Er waren vorig jaar alleen ongelukken met kleinere toestellen op niet-reguliere vluchten, vrachtvliegtuigen en militaire vluchten. Aviation Safety Network telt tien ongelukken in deze categorie, waarbij 44 inzittenden de dood vonden en 35 mensen aan de grond. In 2016 hadden nog zestien ongelukken plaats, waaronder enkele crashes met grote verkeersvliegtuigen, met in totaal 303 doden als gevolg.

Het uitzonderlijk lage aantal ongelukken is in de eerste plaats toe te schrijven aan de almaar toenemende kwaliteit van vliegtuigen. Technische mankementen die tot een crash leiden komen vrijwel niet meer meer voor. De huidige generatie vliegtuigen kan ook met alle weersomstandigheden omgaan, terwijl bemanningen beter dan ooit zijn voorbereid op noodsituaties.

Safety & security
Niet alleen de technische veiligheid (safety) is verbeterd, ook de beveiliging (security) is toegenomen. Ondanks pogingen daartoe lukte in 2017 geen enkele aanslag op een passagiersvliegtuig. Luchthavens zijn veel moeilijker te beschermen tegen aanvallen, maar ook op dit terrein was de situatie in 2017 aanzienlijk veel beter dan een jaar eerder, toen er twee grote aanslagen plaatshadden: op de luchthavens van Brussel (maart 2016) en Istanbul (juni 2016).

Statistisch gezien kan het veiligheidsrecord uit 2017 nooit meer worden gebroken, maar met alle maatregelen op het gebied van safety en security ligt een forse verslechtering ook niet voor de hand.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…