Home / Luchtvaart / Gedwongen ontslagen KLM

Gedwongen ontslagen KLM

Gedwongen ontslagen KLM

Onder het cabinepersoneel van KLM zullen 175 mensen de komende tijd gedwongen hun baan verliezen. Dit zegt het bedrijf in een interne mededeling onder de noemer “een moeilijk bericht.”

Het cabinecorps van KLM moet als gevolg van de coronacrisis fors inkrimpen met 1.220 FTE. Met deeltijdwerkers meegerekend komt dat neer op 1.650 personeelsleden. Veel van hen hebben de onderneming intussen verlaten of staan op het punt dat te doen, de meeste via de twee rondes van de Vrijwillige Vertrekregeling (VVR).

Maar er is nog steeds sprake van ‘boventalligheid’ voor de cabine, de term die KLM hanteert voor het teveel aan personeel in relatie tot de verwachte productie. Het gaat om 129 FTE die de airline nog ergens zal moeten vinden. In de praktijk komt dit meer op 100 (assistent pursers) en 75 cabin attendants. In januari 2021 komt KLM met een sociaal plan, in samenwerking met de vakbonden, voor de mensen van wie zij gedwongen ‘afscheid’ moet nemen.

Markt verslechtert
Intussen verslechtert de markt voor reizen. In november was de daling van het aantal passagiers op Schiphol 83 procent. Omdat Schiphol het begin- of eindpunt is van alle KLM-vluchten, is de teruggang bij KLM dus nog groter, omdat andere airlines ook nog een klein marktaandeel hebben.

Sinds deze week heeft de regering alle landen ter wereld de code oranje gegeven en raadt dus elke vliegreis af. Buitenlanders is omgekeerd gevraagd niet naar Nederland te komen. Alleen ‘noodzakelijke reizen’ van bepaalde beroepsgroepen (diplomaten, medici, zeelieden) zijn nu nog toegestaan, al bestaat er nog geen handhaving op dit punt.

Naar verwachting zullen de vervoersaantallen bij KLM en andere carriers in december 2020 verder wegzakken, ten opzichte van november 2020.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…