Home / Luchtvaart / Geduld piloten Air France over nieuwe groeps-CEO is op

Geduld piloten Air France over nieuwe groeps-CEO is op

Geduld piloten Air France over nieuwe groeps-CEO is op

Het geduld van de Air France-piloten over een nieuwe CEO bij de holding Air France-KLM raakt op. Ze willen snel hun looneisen op tafel leggen bij de nieuwe topvrouw of -man en dreigen met stakingen in september als het nog lang duurt.

Philippe Evain (zie foto), de ‘president’ van SNPL, de grootste pilotenvakbond bij Air France, waarschuwt tegenover dagblad Le Parisien dat er spoedig duidelijkheid moet komen rond de nieuwe bestuursstructuur die Air France-KLM in het vooruitzicht heeft gesteld en over de nieuwe CEO.

Afgelopen voorjaar staakten de piloten van vijftien dagen om hoger loon af te dwingen. Kosten tot nu toe: 335 miljoen euro. Evain dreigt met nog eens vijftien dagen van werkonderbrekingen als de bonden hun zin niet krijgen.

Janaillac
Begin mei schortten de piloten hun acties op nadat de zittende CEO, Jean-Marc Janaillac was opgestapt. Hij hield een referendum over zijn beleid onder het voltallige personeel, in de veronderstelling dat de leiders van de vakbonden radicaler waren dan hun leden. Janaillac verloor de stemming en stapte per 15 mei op.

De Frans-Nederlandse holding zit sindsdien zonder vaste CEO. Frédéric Gagey, de CFO van de holding, is waarnemend topman, gesecondeerd door de CEO’s van Air France en KLM, Franck Terner en Pieter Elbers. Het trio beloofde tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers, op 1 augustus, een nieuwe bestuursstructuur inclusief CEO, per 1 september.

Tot nu toe zijn verscheidene namen de revue gepasseerd als nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM. De Raad van Commissarissen zou de nieuwe CEO een verdrievoudiging van het salaris van Janaillac (vorig jaar 1,1 miljoen euro) in het vooruitzicht hebben gesteld om de kans te vergroten een ‘big shot’ binnen te halen. Dit heeft tot extra woede bij de bonden geleid.

Wespennest
Maar veel topbestuurders schrikken terug voor het wespennest Air France. De nieuwe CEO moet óf de vakbonden bij Air France hun zin geven, met hoge kosten als gevolg of tegen de bonden ingaan en ook levert een enorme schadepost op.

Ben Smith, de tweede man van Air Canada, circuleert in Franse media als mogelijk nieuwe CEO in Parijs. De SNPL is mordicus tegen de komst van Smith. Zijn benoeming zou ‘een grote fout’ zijn zegt de bond. De toon is gezet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…