Home / Luchtvaart / Geduld piloten Air France over nieuwe groeps-CEO is op

Geduld piloten Air France over nieuwe groeps-CEO is op

Geduld piloten Air France over nieuwe groeps-CEO is op

Het geduld van de Air France-piloten over een nieuwe CEO bij de holding Air France-KLM raakt op. Ze willen snel hun looneisen op tafel leggen bij de nieuwe topvrouw of -man en dreigen met stakingen in september als het nog lang duurt.

Philippe Evain (zie foto), de ‘president’ van SNPL, de grootste pilotenvakbond bij Air France, waarschuwt tegenover dagblad Le Parisien dat er spoedig duidelijkheid moet komen rond de nieuwe bestuursstructuur die Air France-KLM in het vooruitzicht heeft gesteld en over de nieuwe CEO.

Afgelopen voorjaar staakten de piloten van vijftien dagen om hoger loon af te dwingen. Kosten tot nu toe: 335 miljoen euro. Evain dreigt met nog eens vijftien dagen van werkonderbrekingen als de bonden hun zin niet krijgen.

Janaillac
Begin mei schortten de piloten hun acties op nadat de zittende CEO, Jean-Marc Janaillac was opgestapt. Hij hield een referendum over zijn beleid onder het voltallige personeel, in de veronderstelling dat de leiders van de vakbonden radicaler waren dan hun leden. Janaillac verloor de stemming en stapte per 15 mei op.

De Frans-Nederlandse holding zit sindsdien zonder vaste CEO. Frédéric Gagey, de CFO van de holding, is waarnemend topman, gesecondeerd door de CEO’s van Air France en KLM, Franck Terner en Pieter Elbers. Het trio beloofde tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers, op 1 augustus, een nieuwe bestuursstructuur inclusief CEO, per 1 september.

Tot nu toe zijn verscheidene namen de revue gepasseerd als nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM. De Raad van Commissarissen zou de nieuwe CEO een verdrievoudiging van het salaris van Janaillac (vorig jaar 1,1 miljoen euro) in het vooruitzicht hebben gesteld om de kans te vergroten een ‘big shot’ binnen te halen. Dit heeft tot extra woede bij de bonden geleid.

Wespennest
Maar veel topbestuurders schrikken terug voor het wespennest Air France. De nieuwe CEO moet óf de vakbonden bij Air France hun zin geven, met hoge kosten als gevolg of tegen de bonden ingaan en ook levert een enorme schadepost op.

Ben Smith, de tweede man van Air Canada, circuleert in Franse media als mogelijk nieuwe CEO in Parijs. De SNPL is mordicus tegen de komst van Smith. Zijn benoeming zou ‘een grote fout’ zijn zegt de bond. De toon is gezet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer quarantaineplicht in UK

Weer quarantaineplicht in UK

14/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk voert vanaf zaterdag 15 augustus opnieuw een verplichte zelfquarantaine van twee weken in voor reizigers uit enkele landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Omgekeerd zal dat niet gelden….

Nieuwe forenzenkaart bij NS

Nieuwe forenzenkaart bij NS

14/08/2020

NS heeft vrijdag bekendgemaakt na de zomer te komen met een abonnement voor forenzen die deels thuis blijven werken. Het spoorbedrijf speelt zo in op de “enorme” neergang van het…

KLM naar Poznań in Polen

KLM naar Poznań in Polen

13/08/2020

KLM opent op 25 oktober een nieuwe, dagelijkse route naar de stad Poznań. Het is de vijfde bestemming in Polen, na Warschau, Krakau, Gdańsk en Wrocław. Met Poznań, 300 kilometer…

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

13/08/2020

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland. De GGD Kennemerland verzorgt…