Home / Luchtvaart / Garuda Indonesia heeft heimwee naar de lucht

Garuda Indonesia heeft heimwee naar de lucht

Garuda Indonesia heeft heimwee naar de lucht

Indonesië is sinds april dicht voor buitenlanders. Alleen eigen ingezetenen mogen het land in. Airline manager Rick Wouters van Garuda zegt tegen Zakenreis op zijn vroegst in oktober volledige heropening van de Indonesische grenzen te verwachten. “Dat duurt lang, ook ik heb heimwee naar Indonesië.”

Wouters (op de foto links, in het midden), de sales & marketing manager Continental Europe van de airline, werkt zes jaar bij het bedrijf. “We hadden een goed product opgebouwd, met hard werken. En toen kwam corona, waar niemand iets aan kan doen. Gek genoeg werken wij ons nu helemaal een slag in de rondte, op een rare manier, vanuit huis en met allerlei dingen waar je niet gelukkig van wordt zonder dat het geld in het laatje brengt. Maar we zijn helemaal klaar voor de herstart.”

Garuda voerde sinds april de vlucht tussen Jakarta en Amsterdam wel steeds uit, zij het met een aanzienlijk lagere frequentie: één keer per week in plaats van zes maal. Net in februari dit jaar had de airline haar vluchtschema aangepast en was er weer, zoals voorheen, een directe verbinding tussen de twee hoofdsteden. Garuda zette hier haar grootste toestel op in, de Boeing 777-300ER. En toen kwam het virus.

Negatieve coronatest
Sinds april staat Indonesië alleen nog reizigers toe met een Indonesisch paspoort, legt Wouters uit. De enige uitzondering op de regel betreft diplomaten en buitenlanders met een residence permit. Voor iedereen geldt: het tonen van een gezondheidsverklaring (met in veel gevallen een negatieve coronatest niet ouder dan 14 dagen) is verplicht.

Wouters geeft aan dat het verkeer richting Europa de komende tijd langzaam weer meer zal worden. “Deze maand vliegen we nog één keer per week op Amsterdam, in augustus en september schalen we op naar twee keer wekelijks en vanaf oktober naar vijf vluchten. Er is nog steeds vraag naar tickets door Indonesiërs in Nederland en Europa die terug moeten. De reismogelijkheden met andere airlines zijn nog beperkt. We zien ook dat Nederlanders die zijn gestationeerd in Indonesië weer teruggaan.”

Face-to-face
Wouters heeft niet alleen zelf last van ‘heimwee naar de lucht,’ hij constateert vooral onder zakelijke klanten de diepe wens terug te keren naar ‘normale’ contacten. “We hebben allemaal de voordelen gezien van video meetings, maar ook de nadelen. Uit een echte afspraak, face-to-face, kun je zoveel meer halen dan in een schermpje te staren, zeker als het gaat om een ontmoeting tussen mensen uit verschillende culturen.” Garuda verwacht op termijn, in 2021 – maar wellicht al eind 2020 – een soort inhaalslag. Veel mensen die niet naar Indonesië hebben kunnen reizen, doen dat dan alsnog.

Het binnenlands verkeer in Indonesië komt ook weer langzaam op gang. Wouters: “Maar ook op domestic is de frequentie lager. En binnenlands laten we (verplicht) stoelen leeg om voldoende afstand tussen de passagiers te creëren. Daardoor is de totale aangeboden capaciteit een stuk lager.”

Na het binnenlands verkeer is het intra-Aziatische netwerk aan de beurt voor herstel, denkt Wouters. Er is nu wel enig verkeer naar de buurlanden, maar slechts een fractie van weleer. Zo was Jakarta-Singapore in de ‘goede tijd’ een dikke route met twaalf vluchten per dag, nu is dat er één.

Staatsbedrijf
Garuda Indonesia is voor het grootste deel (60,51 procent) in staatshanden. Wouters: “In Jakarta zit een goede, pragmatische minister van staatsondernemingen, Erick Thohir. Voor zover ik weet zijn er nog geen definitieve plannen voor een mogelijke financiële injectie, maar dat zal nog wel komen.” In Nederland maakt Garuda, net als KLM en vele andere airlines, gebruik van de NOW-regeling om een deel van de salarissen te betalen.

Service
Garuda heeft een breed scala aan service voorhanden aan passagiers die al een ticket hadden gekocht. Wouters: “Klanten kunnen omboeken naar een andere datum, een open ticket ontvangen of een voucher, dat een jaar geldig is. En als Garuda de vlucht heeft geannuleerd kunnen passagiers desgewenst ook hun geld terugkrijgen.”

Tot slot: wat als er een tweede golf van het corona-virus komt? Rick Wouters hoopt uiteraard van niet. “Maar mocht dit onverhoopt toch het geval zijn, dan zullen veel landen, waaronder Nederland en Indonesië, beter voorbereid zijn waardoor ik denk dat de impact op de reiswereld en de luchtvaartindustrie niet zo groot zal zijn als nu.”

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….