Home / Luchtvaart / Franse staat pompt nog eens acht miljard in de luchtvaart

Franse staat pompt nog eens acht miljard in de luchtvaart

Franse staat pompt nog eens acht miljard in de luchtvaart

De Franse regering geeft de luchtvaartindustrie in eigen land nog eens steun ter waarde van acht miljard euro. Samen met de zeven miljard voor Air France, komt het totale hulppakket uit Parijs voor de branche daarmee voorlopig uit op 15 miljard.

De luchtvaart ligt door corona sinds eind maart grotendeels op zijn gat, airlines vervoeren nog maar enkele procenten van het aantal passagiers van voorheen. Voor maakbedrijven in de luchtvaart, zoals vliegtuigfabrikanten, betekent dit dat de vraag naar hun producten is gekelderd. Airlines plaatsen nauwelijks meer orders en schuiven bestaande bestellingen door of willen ervan af.

Arbeidsplaatsen
Frankrijk is het grootste land in de Europese luchtvaartindustrie, gevolgd door Duitsland. Door de coronacrisis staan duizenden arbeidsplaatsen op het spel – de Franse regering wil nu redden wat er te redden valt in de branche. Het plan omvat subsidies, staatsinvesteringen en leningen. Airbus lijkt zelf geen directe steun te krijgen, maar wel via toeleveranciers.

Airbus was vorig jaar de grootste fabrikant van passagiersvliegtuigen ter wereld. De Frans-Duits-Spaanse multinational is listed: 74 procent van de aandelen staat genoteerd aan zes Europese effectenbeurzen. De Franse en regering bezit 11 procent, de Duitse 10,9 en de Spaanse regering 4,1 procent.

Het hoofdkantoor van Airbus is statutair gevestigd in Leiden, de grote productiecentra van de onderneming bevinden zich in Frankrijk (Toulouse), Duitsland (Hamburg), Spanje (Sevilla) en de UK (Broughton). In totaal werken er 135.000 mensen voor Airbus, van wie rond de 50.000 in Frankrijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….