Home / Luchtvaart / Franse bonden tegen Smith als CEO van Air France-KLM

Franse bonden tegen Smith als CEO van Air France-KLM

Franse bonden tegen Smith als CEO van Air France-KLM

Negen Franse vakbonden hebben zich vandaag in een gezamenlijke verklaring fel gekeerd tegen de op handen zijnde benoeming van de Canadees Benjamin Smith tot CEO van Air France-KLM.

‘De opvolger van Jean-Marc Janaillac, de CEO die in mei opstapte nadat een meerderheid van het personeel bij Air France ‘nee’ tegen zijn salarisvoorstel stemde, moet de belangen beschermen van ons nationale bedrijf en goede kennis hebben van het Franse sociale model,’ stellen de bonden in hun verklaring.

Ze zeggen dat het ‘onbestaanbaar’ is dat een buitenlander de Frans-Nederlandse groep zal gaan leiden. Janaillac was in zijn tijd als groeps-CEO mede toezichthouder van Air France. De CEO van Air France, Franck Terner, nog steeds in functie, speelde de tweede viool onder Janaillac. Of deze structuur gehandhaafd blijft heeft Air France-KLM nog niet bekendgemaakt.

COO Air Canada
Ben Smith is de huidige COO van Air Canada en heeft zijn hele arbeidzame leven in de luchtvaart gewerkt. Vanmiddag komt de Board of Directors (Raad van Commissarissen) van Air France-KLM bijeen om over zijn mogelijke benoeming te spreken. Delta Air Alines, dat 8,8 procent van de aandelen Air France-KLM in handen heeft en met één lid is vertegenwoordigd in de Board, zou de grootste voorstander zijn van het aantreden van Smith.

Smith spreekt volgens Franse media wel Frans. Canada heeft Engels en Frans als officiële talen. Het accent van het Canadese Frans is voor inwoners van Frankrijk vaak wel lastig te volgen.

Janaillac
De nieuwe CEO zal samen met Franck Terner het overleg met de bonden over de salarissen bij Air France moeten hervatten. In januari liep dit vast, waarna er stakingen volgden, op vijftien dagen in totaal, die het bedrijf 335 miljoen euro hebben gekost.

Na het vertrek van Janaillac hebben de bonden hun acties opgeschort. Ze eisen nu een Fransman – of vrouw aan het hoofd van de holding en hij/zij moet ‘meer transparantie’ voorstaan, ‘na acht maanden dwalen.’ Eerdere kandidaten, wel afkomstig uit Frankrijk, trokken zich terug omdat ook voor een Franse CEO Air France-KLM een lastige kluif is.

De vakbonden beleggen op 27 augustus een nieuwe gezamenlijke bijeenkomst en hebben al gezegd dat hun looneisen moeten worden ingewilligd, wie de nieuwe CEO ook zal zijn. Zo niet, dan komen er nieuwe stakingen in september.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Voor een schonere lucht

Voor een schonere lucht

16/11/2018

KLM en Schiphol streven eensgezind naar een verdere verlaging van de uitstoot van broeikasgas. Dit hebben de topmannen van beide ondernemingen gezegd op het symposium van de Dutch Aviation Group…

China Southern uit SkyTeam

China Southern uit SkyTeam

15/11/2018

China Southern Airlines verlaat per 1 januari 2019 SkyTeam. De alliantie zegt dat China Southern, een grote partner van KLM, een nieuwe strategie wil volgen. Het vertrek komt niet onverwacht….

Sabre koopt Farelogix

Sabre koopt Farelogix

15/11/2018

Sabre Corporation neemt Farelogix over, zo hebben beide Amerikaanse bedrijven bekendgemaakt. Het gecombineerde technologiebedrijf moet het ‘end-to-end’ NDC-aanbod van Sabre versnellen. De acquisitie moet nog goedkeuring krijgen van de mededingsautoriteiten…

Flybe opnieuw te koop

Flybe opnieuw te koop

14/11/2018

Flybe heeft zichzelf te koop aangeboden. De Britse regionale carrier moest vorige maand een winstwaarschuwing afgeven en denkt zelfstandig niet te kunnen overleven. Het is de tweede keer in korte…

Reisrapportagetool CWT

Reisrapportagetool CWT

13/11/2018

Carlson Wagonlit Travel heeft een nieuwe ‘reisrapportagetool’ gelanceerd. CWT AnswerIQ is een business intelligence tool die werkt als een gepersonaliseerde zoekmachine met toegang tot alle gegevens van het reisprogramma van…