Home / Luchtvaart / Forse boete dreigt voor BA

Forse boete dreigt voor BA

Forse boete dreigt voor BA

British Airways krijgt mogelijk een boete van ruim 200 miljoen euro, opgelegd door de Britse waakhond ICO, wegens het lekken van data van 500.000 klanten, vorig jaar. BA mag zich nog verweren.

Het Information Commissioner’s Office (ICO) is een onafhankelijke instantie, belast met het bewaken van de privacygegevens van Britse burgers. ICO heeft het recht naspeuringen te doen en boetes uit te schrijven.

Het bureau zegt nu dat na ‘grondig onderzoek’ is gebleken dat BA de regels heeft overtreden van de wet op dataprotectie (General Data Protection Regulation) en de airline ontvangt daarom een ‘notice of intention’ voor een boete van 183 miljoen pond (215 miljoen euro).

Cybercrime
In september 2018 maakt BA zelf melding van het cyberincident. Gebleken was dat drie maanden lang informatie van gebruikers was doorgesluisd daar een website van fraudeurs. ‘Door deze spook-site kwamen klantgegevens van BA in handen van criminelen,’ schrijft ICO in een verklaring.

BA zegt het slachtoffer te zijn geweest van hackers en wijst erop steeds te hebben meegewerkt met het onderzoek van ICO. De hoogte van de boete vindt BA in dat licht ‘teleurstellend.’ ICO geeft de airline alsnog de kans met nieuwe argumenten te komen, om zo mogelijk tot een lagere schikking te komen.

Een deel van de 500.000 BA-klanten van wie de privégegevens zijn gecompromitteerd, is afkomstig uit andere landen dan het Verenigd Koninkrijk. ICO zegt daarom te opereren als ‘lead supervisory authority’ namens de autoriteiten voor data-bescherming van alle andere lidstaten binnen de Europese Unie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…