Home / Luchtvaart / Forse boete dreigt voor BA

Forse boete dreigt voor BA

Forse boete dreigt voor BA

British Airways krijgt mogelijk een boete van ruim 200 miljoen euro, opgelegd door de Britse waakhond ICO, wegens het lekken van data van 500.000 klanten, vorig jaar. BA mag zich nog verweren.

Het Information Commissioner’s Office (ICO) is een onafhankelijke instantie, belast met het bewaken van de privacygegevens van Britse burgers. ICO heeft het recht naspeuringen te doen en boetes uit te schrijven.

Het bureau zegt nu dat na ‘grondig onderzoek’ is gebleken dat BA de regels heeft overtreden van de wet op dataprotectie (General Data Protection Regulation) en de airline ontvangt daarom een ‘notice of intention’ voor een boete van 183 miljoen pond (215 miljoen euro).

Cybercrime
In september 2018 maakt BA zelf melding van het cyberincident. Gebleken was dat drie maanden lang informatie van gebruikers was doorgesluisd daar een website van fraudeurs. ‘Door deze spook-site kwamen klantgegevens van BA in handen van criminelen,’ schrijft ICO in een verklaring.

BA zegt het slachtoffer te zijn geweest van hackers en wijst erop steeds te hebben meegewerkt met het onderzoek van ICO. De hoogte van de boete vindt BA in dat licht ‘teleurstellend.’ ICO geeft de airline alsnog de kans met nieuwe argumenten te komen, om zo mogelijk tot een lagere schikking te komen.

Een deel van de 500.000 BA-klanten van wie de privégegevens zijn gecompromitteerd, is afkomstig uit andere landen dan het Verenigd Koninkrijk. ICO zegt daarom te opereren als ‘lead supervisory authority’ namens de autoriteiten voor data-bescherming van alle andere lidstaten binnen de Europese Unie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…