Home / Luchtvaart / Forse boete dreigt voor BA

Forse boete dreigt voor BA

Forse boete dreigt voor BA

British Airways krijgt mogelijk een boete van ruim 200 miljoen euro, opgelegd door de Britse waakhond ICO, wegens het lekken van data van 500.000 klanten, vorig jaar. BA mag zich nog verweren.

Het Information Commissioner’s Office (ICO) is een onafhankelijke instantie, belast met het bewaken van de privacygegevens van Britse burgers. ICO heeft het recht naspeuringen te doen en boetes uit te schrijven.

Het bureau zegt nu dat na ‘grondig onderzoek’ is gebleken dat BA de regels heeft overtreden van de wet op dataprotectie (General Data Protection Regulation) en de airline ontvangt daarom een ‘notice of intention’ voor een boete van 183 miljoen pond (215 miljoen euro).

Cybercrime
In september 2018 maakt BA zelf melding van het cyberincident. Gebleken was dat drie maanden lang informatie van gebruikers was doorgesluisd daar een website van fraudeurs. ‘Door deze spook-site kwamen klantgegevens van BA in handen van criminelen,’ schrijft ICO in een verklaring.

BA zegt het slachtoffer te zijn geweest van hackers en wijst erop steeds te hebben meegewerkt met het onderzoek van ICO. De hoogte van de boete vindt BA in dat licht ‘teleurstellend.’ ICO geeft de airline alsnog de kans met nieuwe argumenten te komen, om zo mogelijk tot een lagere schikking te komen.

Een deel van de 500.000 BA-klanten van wie de privégegevens zijn gecompromitteerd, is afkomstig uit andere landen dan het Verenigd Koninkrijk. ICO zegt daarom te opereren als ‘lead supervisory authority’ namens de autoriteiten voor data-bescherming van alle andere lidstaten binnen de Europese Unie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…