Home / Luchtvaart / FNV eist gelijke behandeling voor alle werknemers bij KLM

FNV eist gelijke behandeling voor alle werknemers bij KLM

FNV eist gelijke behandeling voor alle werknemers bij KLM

Een groep werknemers van KLM, gesteund door vakbond FNV, eist gelijke behandeling van uitzendkrachten en vaste werknemers bij hun werkgever. Ze zullen morgen hiertoe een petitie overhandigen aan de KLM-directie.

“Bij KLM werken veel mensen met een onzeker contract. De uitzendkrachten worden niet alleen minder betaald, ze hebben ook te maken met onredelijke regels die voor hun vaste collega’s niet gelden,” stelt FNV Luchtvaart in een verklaring.

“Zo krijgen ze de tijd niet vergoed die ze kwijt zijn aan noodzakelijke scholing en het aanvragen van hun Schipholpas. Elke zes maanden moeten ze opnieuw een pas aanvragen, hun vaste collega’s maar een keer in de vijf jaar. Bij te laat komen, krijgen ze strafpunten uitgedeeld, ook als het pure overmacht is.”

Laagste trede
FNV heeft daarom een ‘petitie voor gelijke behandeling’ georganiseerd, die inmiddels door 700 uitzendkrachten is ondertekend. Morgen wordt deze door een afvaardiging van uitzendkrachten en vaste medewerkers aangeboden aan de KLM-directie in Amstelveen.

FNV-bestuurder Jan van den Brink zegt: “Uitzendkrachten staan op de laagste trede van de arbeidsmarkt: ze moeten de gaten in roosters vullen, doen vaak de minst aantrekkelijke werkzaamheden en hebben de minste rechten. Uitzendkrachten worden maar een deel van de dienst ingezet. Daardoor wordt de werkdruk opgevoerd, voor vast en voor flex. Daarmee kan op den duur een veiligheidsrisico ontstaan.”

Dubbeltje
KLM wil volgens FNV ‘voor een dubbeltje op de eerste rang zitten’ en kiest daarom voor de ‘goedkoopste uitzendbureaus.’ Van den Brink: “De problemen die we tegenkomen, spelen bij alle drie de uitzendbureaus die bij KLM actief zijn. KLM is opdrachtgever en verantwoordelijk, want zij stellen de eisen aan de uitzendbureaus. Die race naar beneden is op heel Schiphol gaande. Daar moet een eind aan gemaakt worden.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

12/07/2020

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een…

Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…