Home / Luchtvaart / FNV verwerpt voorstellen KLM

FNV verwerpt voorstellen KLM

FNV verwerpt voorstellen KLM

De achterban van FNV gaat niet akkoord met de voorstellen voor een nieuwe cao voor het KLM grondpersoneel. De huidige cao voor het grondpersoneel loopt tot 1 juli en geldt voor circa 16.000 medewerkers. Vooruitlopend op de ontwikkelingen worden acties voorbereid, zegt FNV.

Jan van den Brink, bestuurder FNV Luchtvaart: “In een eerder stadium hebben wij al aangegeven dat deze voorstellen van tafel moeten. De ondubbelzinnige reactie van onze leden gaan we overbrengen aan KLM.” Eind april presenteerde KLM haar voorstellen die volgens de vakbond leiden tot verslechteringen. Bij de achterban wordt gesproken over eventuele acties in het vervolgtraject. “We willen op alles voorbereid zijn. Als KLM bij haar standpunten blijft, dan zullen we niet schromen om tot actie over te gaan”, citeert de FNV de leden in een persbericht.

Volgens Van den Brink is de situatie nu anders dan vorig jaar. KLM stond er toen slecht voor, maar in 2015 en het eerste kwartaal van 2016 maakt de maatschappij weer winst, geholpen door een bezuinigingsprogramma en vooral de lage olieprijzen. In september 2014 lanceerde Air France KLM het bezuinigingsprogramma Perform 2020, dit programma is nu nog volop aan de gang en dat geeft volgens Van den Brink veel onrust en onzekerheid bij de medewerkers. “Dus we gaan nu niet ook nog meewerken aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden.”

Volgens KLM is verder bezuinigen noodzakelijk. Bij aanvang van de onderhandelingen verklaarde de maatschappij: “KLM is er nog niet en het is cruciaal door te zetten op de ingeslagen weg. De kosten moeten verder omlaag en de inkomsten moeten omhoog. Pas dan is het mogelijk om verder te blijven groeien en de nu geplande investeringen ook echt te kunnen doen. Met investeringen in de klant, het product, maar óók in de medewerkers. Investeren in materieel, digitalisering en werkomstandigheden. Groei is belangrijk voor KLM en betekent werkgelegenheid.”

De vakbond noemt de bonussen voor directieleden ‘extra olie op het vuur’. “Onbegrijpelijk dat KLM verslechteringen voorstelt aan haar medewerkers, terwijl de directie zelf een bonus incasseert,” reageert Van den Brink, “dat is onmogelijk uit te leggen of te rechtvaardigen.”

Morgen gaan de vakbonden overleggen over een gezamenlijke reactie naar KLM.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…