Home / Luchtvaart / FNV: Ryanair moet in april vakbonden erkennen

FNV: Ryanair moet in april vakbonden erkennen

FNV: Ryanair moet in april vakbonden erkennen

FNV eist uiterlijk in april een gesprek met Ryanair om toe te worden gelaten tot het bedrijf als cabinevertegenwoordiger. De Ierse prijsvechter gaf eind 2017 voor het eerst toe aan de jarenlange druk om bonden te erkennen.

‘Erkenning is noodzakelijk gezien de abominabele arbeidsvoorwaarden die het bedrijf hanteert, net als het aan Ryanair gelieerde uitzendbureau Crewlink,’ zegt Asmae Hajjari, bestuurder FNV Luchtvaart, in een verklaring. FNV eist een rol op als vertegenwoordiger van het Nederlandse cabinepersoneel bij Ryanair. De airline lijkt niet afwijzend te zijn, maar wil eerst de toegang van de pilotenbonden regelen.

FNV heeft nu een uiterste termijn (‘eind april’) verbonden aan een gesprek tussen Ryanair en de bond over het cabinepersoneel.

Ontslag
Piloten en cabinepersoneel van Ryanair mochten zich tot nu toe weliswaar aansluiten bij een vakbond, maar nergens in de burelen van de airline mochten bondsvertegenwoordigers aanwezig zijn, laat staan meepraten over arbeidsvoorwaarden. De directie van Ryanair negeerde veel van de klachten van het personeel. Bij acties in het bedrijf liepen de personeelsleden het risico op ontslag.

Deze harde houding kwam Ryanair in de zomer van 2017 duur te staan. Door een nijpend gebrek aan piloten moest de airline in de herfst duizenden vluchten annuleren. Behalve fouten in de planning lagen ook de zwakke arbeidsvoorwaarden ten grondslag aan de situatie. In de luchtvaart is de vraag naar piloten momenteel aanzienlijk hoger dan het aanbod, waardoor de vliegers hogere eisen kunnen stellen. Ryanair zag piloten weglopen naar concurrenten die beter betalen.

O’Deary
Het management onder leiding van CEO Michael O’ Leary draaide daarom in het najaar 180 graden, met beloftes voor hogere lonen en betere secundaire arbeidsomstandigheden, terwijl de vakbonden van piloten in landen waar zij dat wilden, mochten aanschuiven tijdens cao-overleg van Ryanair

Met name deze laatste stap was een grote nederlaag voor O’ Leary, die in het verleden de vakbonden wegzette als overbodige overblijfselen uit het verleden. O’ Leary gaf eind 2017 ruiterlijk toe dat de chaos in het bedrijf door de leiding zelf was veroorzaakt. ‘O Deary’ spotte concurrent Lufthansa toen – een koekje van eigen deeg voor Michael O’ Leary die voordien bekend stond om het veelvuldig belachelijk maken van andere airlines of wie dan ook die het niet met hem eens was.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM gaat codesharen met Widerøe

KLM gaat codesharen met Widerøe

21/02/2018

KLM en de Noorse luchtvaartmaatschappij Widerøe zijn sinds woensdag codeshare-partners. Op de Widerøe-vluchten in Noorwegen wordt nu ook de KL-code toegevoegd. Hierdoor kunnen KLM-passagiers van over de hele wereld overstappen…

Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…