Home / Luchtvaart / FNV-leden omarmen cao KLM

FNV-leden omarmen cao KLM

FNV-leden omarmen cao KLM

De FNV-leden hebben vandaag met een meerderheid van 90 procent ingestemd met het cao-akkoord voor het KLM grondpersoneel. De lonen zullen stijgen tussen de 1 en 3 procent.

“Het heeft veel tijd en moeite gekost om tot deze cao te komen”, zegt Jan van den Brink, cao-onderhandelaar FNV Luchtvaart in een verklaring. “Er waren verscheidene acties en rechtszaken over de vraag of er in de zomer gestaakt mocht worden. Maar uiteindelijk is het niet voor niets geweest. Ik ben blij dat onze leden dit akkoord massaal officieel hebben omarmd.”

Begin deze maand kwamen onderhandelaars van FNV Luchtvaart tot overeenstemming met de directie van KLM over de cao voor het grondpersoneel; de leden moesten zich er nog over uitspreken. “Kern van de afspraken is dat er een halt wordt toegeroepen aan de ingezette race naar beneden,” zegt FNV. “Het structureel bezuinigen op personeelskosten en het verlagen van de kwaliteit komen hiermee ten einde.”

Van den Brink: “KLM wil samen met ons de race naar beneden stoppen. De bezuinigingen op de personeelskosten door KLM worden tot stilstand gebracht. We gaan samen optrekken in de richting van Schiphol, Den Haag en Europa om te pleiten voor eerlijke concurrentie in de luchtvaart. KLM zegt toe geen werkzaamheden meer uit te besteden. In plaats van meer uitzendkrachten in te zetten, krijgen nu 200 uitzendkrachten een echte baan bij KLM.”

In de loonsverhoging zit een bodem van vijftig euro, waardoor veel KLM’ers er meer dan 1 procent op vooruit. In de laagste salarisschalen kan dit oplopen tot bijna 3 procent. Bovendien behoudt elke grondmedewerker zijn ouderendagen tot 2023.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…