Home / Luchtvaart / FNV-leden omarmen cao KLM

FNV-leden omarmen cao KLM

FNV-leden omarmen cao KLM

De FNV-leden hebben vandaag met een meerderheid van 90 procent ingestemd met het cao-akkoord voor het KLM grondpersoneel. De lonen zullen stijgen tussen de 1 en 3 procent.

“Het heeft veel tijd en moeite gekost om tot deze cao te komen”, zegt Jan van den Brink, cao-onderhandelaar FNV Luchtvaart in een verklaring. “Er waren verscheidene acties en rechtszaken over de vraag of er in de zomer gestaakt mocht worden. Maar uiteindelijk is het niet voor niets geweest. Ik ben blij dat onze leden dit akkoord massaal officieel hebben omarmd.”

Begin deze maand kwamen onderhandelaars van FNV Luchtvaart tot overeenstemming met de directie van KLM over de cao voor het grondpersoneel; de leden moesten zich er nog over uitspreken. “Kern van de afspraken is dat er een halt wordt toegeroepen aan de ingezette race naar beneden,” zegt FNV. “Het structureel bezuinigen op personeelskosten en het verlagen van de kwaliteit komen hiermee ten einde.”

Van den Brink: “KLM wil samen met ons de race naar beneden stoppen. De bezuinigingen op de personeelskosten door KLM worden tot stilstand gebracht. We gaan samen optrekken in de richting van Schiphol, Den Haag en Europa om te pleiten voor eerlijke concurrentie in de luchtvaart. KLM zegt toe geen werkzaamheden meer uit te besteden. In plaats van meer uitzendkrachten in te zetten, krijgen nu 200 uitzendkrachten een echte baan bij KLM.”

In de loonsverhoging zit een bodem van vijftig euro, waardoor veel KLM’ers er meer dan 1 procent op vooruit. In de laagste salarisschalen kan dit oplopen tot bijna 3 procent. Bovendien behoudt elke grondmedewerker zijn ouderendagen tot 2023.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…