Home / Luchtvaart / FNV-leden bij ‘de grond’ van KLM aanvaarden cao wél

FNV-leden bij ‘de grond’ van KLM aanvaarden cao wél

FNV-leden bij ‘de grond’ van KLM aanvaarden cao wél

Een grote meerderheid van de FNV-leden onder het grondpersoneel van KLM heeft ingestemd met de nieuwe cao. Het cabinepersoneel, zowel aangesloten bij FNV als VNC, verwierp eerder het aanbod van KLM. FNV dreigt daar met acties.

FNV zegt dat 79 procent van de leden aan ‘de grond’ bij KLM voor de cao heeft gestemd. Op 1 oktober sloot de directie van KLM drie afzonderlijke overeenkomsten: voor het grondpersoneel, de cabine en de cockpit.

Als enige beroepsgroep accepteert het grondpersoneel nu hun nieuwe cao, die met terugwerkende kracht per 1 juni 2019 ingaat. Tijdens de looptijd van twee jaar en negen maanden, krijgt het personeel in totaal 8,5 procent meer salaris.

Acties
FNV organiseerde in september drie actiedagen aan de grond, van twee keer twee uur en een keer vier uur, om de eigen eisen kracht bij te zetten. FNV-bestuurder Jan van den Brink zegt in een verklaring: ‘We hebben er hard voor gevochten en zelfs het werk neer moeten leggen. Het grondpersoneel krijgt nu een goede, passende cao.’

Behalve de loonsverhoging zijn er ook afspraken gemaakt over de verhouding tussen vaste medewerkers en flexibel personeel. Bij de afdelingen platform en bagagekelder daalt het percentage naar twintig procent flexcontracten, bij cargo naar 25 procent en bij de passagiersafhandeling naar dertig procent.

Van den Brink: ‘Dat is echt een doorbraak, want op sommige afdelingen is nu de helft van de mensen uitzendkracht.’

Roosters
Verder verbeteren de roosters in de nieuwe cao. Het aantal achter elkaar ingeroosterde uren van de zwaarste roosters wordt ingekort, waardoor er tussen de diensten meer hersteltijd komt. ‘Al met al zijn we heel tevreden. We hebben lang en intensief onderhandeld en toen duidelijk werd dat er geen goed resultaat te halen was, zijn we niet bang geweest om acties te organiseren,’ aldus Van den Brink.

Heel anders ligt de situatie bij het cabinepersoneel. De leden van beide bonden: FNV Cabine en VNC hebben het principe-akkoord met KLM verworpen. FNV Cabine dreigt met acties, volgende week. De situatie rond de derde beroepsgroep: de piloten, is nog onduidelijk

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…