Home / Luchtvaart / FNV: Brussel niet de juiste partij voor brief over KLM

FNV: Brussel niet de juiste partij voor brief over KLM

FNV: Brussel niet de juiste partij voor brief over KLM

FNV Cabine heeft de brief aan ‘Brussel’ van zes bonden bij KLM niet ondertekend omdat de Europese Commissie ‘niet de juiste partij’ is. Dit zegt FNV-bestuurder Birte Nelen tegen Zakenreis.

“Op initiatief van VNV (pilotenvakbond, red.) is er een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de voorwaarden voor de staatssteun. Een aantal andere vakbonden hebben zich hierbij aangesloten,” zegt Nelen. Ze voegt eraan toe dat FNV Cabine de brief niet heeft ondertekend “omdat de Europese Commissie vooral zal kijken naar mededinging en het totaalpakket zal goedkeuren of afwijzen.”

Birte Nelen: “Het steunpakket aan KLM gaat volledig van tafel of er wordt ingestemd met het totale steunpakket. De optie dat alleen het arbeidsvoorwaardelijke deel eruit wordt gehaald lijkt er niet te zijn. De Europese Commissie is niet de juiste partij, deze klacht levert voor FNV Cabine niet op wat we willen bereiken.”

FNV heeft wel kritiek op steunpakket
Het niet zetten van de handtekening onder de vakbondsbrief aan Brussel betekent niet dat FNV Cabine de inhoud van het steunpakket aan KLM zonder kritiek slikt. Nelen: “FNV Cabine is geen partij geweest bij het maken van de afspraken tussen het kabinet en KLM en wij hebben ons er evenmin aan verbonden. Wij zien hetgeen KLM op tafel legt als startpunt en hebben onze handen vrij om met KLM te onderhandelen over het uitvoeren van de voorwaarden. Arbeidsvoorwaarden bij KLM komen tot stand in overleg tussen vakbonden en de werkgever.”

FNV Cabine vindt verder dat KLM zich in het overleg “verschuilt achter het ministerie.” En in de ogen van de bond leggen zowel de KLM-directie als het ministerie van Financiën een motie van de Tweede Kamer om werknemers tot anderhalf keer modaal zoveel mogelijk te ontzien, naast zich neer.

“Wij richten ons op het ministerie. Wij willen opheldering over hoe deze voorwaarde in het pakket is gekomen en hoe op de motie over anderhalf keer modaal wordt toegezien door het kabinet. Ook zullen we laten weten dat de voorwaarden veel te ver zijn doorgeschoten en wij ons niet hebben gebonden aan deze voorwaarden,” aldus Birte Nelen.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…