Home / Luchtvaart / Flybe opnieuw te koop

Flybe opnieuw te koop

Flybe opnieuw te koop

Flybe heeft zichzelf te koop aangeboden. De Britse regionale carrier moest vorige maand een winstwaarschuwing afgeven en denkt zelfstandig niet te kunnen overleven.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Flybe zichzelf in de etalage zet. In februari dit jaar was dat ook het geval en toonde de Stobart Group, een infrastructuurbedrijf gevestigd in het Noord-Engelse Carlisle, serieuze belangstelling. Na een maand liepen de onderhandelingen evenwel stuk op de prijs.

De CEO, Christine Ourmières-Widener, zegt nu in een verklaring: ‘De groei op de short haul markt is afgezwakt, terwijl we veel tegenwind ondervinden van hogere brandstofprijzen en een daling van het pond.’ Ourmières-Widener sneed eerder al in de kosten door routes op te geven en zegt dat verdere bezuinigingen ook een optie zijn, maar Flybe geeft de voorkeur aan een nieuwe eigenaar. Het beursgenoteerde Flybe vliegt ook vanaf Schiphol vliegt naar bestemmingen in de UK

Verlies
Voor 2018-2019 (van 1 april tot en met 31 maart) verwacht Flybe een oplopend verlies, nadat zij in het vorige boekjaar in de rode cijfers was beland.

Flybe heeft een vloot van 78 toestellen, waarvan de meeste turboprops zijn van het type Bombardier Q400. Vorig jaar vervoerde de carrier, gevestigd in het uiterste westen van de UK (Exeter), negen miljoen passagiers. De airline vliegt 192 routes vanaf 75 luchthavens. In Aberdeen, Belfast, Birmingham, Glasgow, Manchester and Southampton is Flybe de grootste carrier.

Flybe heeft vooralsnog ook geen vertrouwen in een goede afloop van de Brexit. De UK en de EU onderhandelen nog steeds over de voorwaarden waarop het land in maart 2019 de EU zal verlaten. Als er geen akkoord komt – en de ‘harde’ Brexit een feit is – zal dat Flybe verder schaden, zegt het bedrijf.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…