Home / Luchtvaart / Flinke winst Air France-KLM

Flinke winst Air France-KLM

Flinke winst Air France-KLM

Air France-KLM heeft in 2016 een aanzienlijk beter resultaat geboekt dan een jaar eerder: een nettowinst van 792 miljoen euro, tegenover 118 miljoen euro in 2015. Dit blijkt uit de jaarcijfers die vandaag in Parijs bekend zijn gemaakt.

De omzet daalde, zowel bij Air France als KLM, als gevolg van lagere ticketprijzen wel naar 25,7 miljard euro. Het aantal passagiers, voor de hele groep (Air France, KLM en Transavia), steeg daarentegen, met 4 procent naar 93,4 miljoen.

De operationele winst ging, dankzij KLM, naar 1,05 miljard euro. Bij Air France daalde deze operationele winst namelijk met 54 miljoen naar 372 miljoen, die van KLM steeg met 384 miljoen naar 681 miljoen. Dit vertaalt zich in een daling van de winstmarge van Air France met 0,2 procentpunt naar 2,4 procent en een stijging van 3 procentpunt bij KLM naar 6,9 procent.

CEO Pieter Elbers van KLM is in een eerste reactie positief gestemd over de prestaties van zijn eigen bedrijf. “KLM laat een mooi jaarresultaat zien over 2016. De bedrijfsresultaten gaan omhoog, de kosten omlaag, er is meer investeringsruimte en de klantenwaardering stijgt. Kortom, we ondernemen weer bij KLM.”

“Bovendien, KLM’ers profiteren mee van deze resultaatverbetering met een aanzienlijke winstdeling. Maar KLM moet nu wel doorpakken. Als gevolg van de lagere brandstofprijzen en overcapaciteit dalen de ticketprijzen. Daarnaast blijft de concurrentie onverminderd sterk.”

“Onze positie ten opzichte van andere luchtvaartmaatschappijen loopt nog achter, zowel op kostenniveau als op marge. Om te kunnen blijven groeien moeten we ook in 2017 volgens plan onze productiviteit verder verhogen en onze kosten verder verlagen. Zo kunnen we blijven investeren in lijn met onze doelstellingen en ambitie om de meest klantgerichte innovatieve en efficiënte Europese netwerk luchtvaartmaatschappij te worden,” aldus Elbers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

12/07/2020

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een…

Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…