Home / Luchtvaart / Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

De Europese Commissie heeft maandag het steunpakket aan KLM goedgekeurd en noemt het ‘heel goed’ dat de Nederlandse regering er voorwaarden aan heeft verbonden op het gebied van lonen, bonussen en duurzaamheid.

KLM kreeg twee weken geleden een staatslening van één miljard euro en bankgaranties voor nog eens 2,4 miljard euro aangeboden uit Den Haag. De Europese Commissie moest zich daar nog over buigen, maar had daar niet al te veel tijd voor nodig.

Het uitvoerend orgaan van de Europese Unie oordeelde maandag dat het steunpakket valt binnen de tijdelijke regels voor staatshulp (State aid Temporary Framework) die sinds 19 maart 2020 van kracht zijn. Door de corona-crisis mogen lidstaten sindsdien veel meer hulp verlenen aan nationale bedrijven.

Sleutelrol
De Deense Eurocommissaris van Mededinging, Margrethe Vestager (foto boven), zegt in een verklaring: “KLM vervult een sleutelrol voor de Nederlandse economie in termen van werkgelegenheid en connectiviteit. Deze crisis heeft vooral de luchtvaart hard geraakt. De 3,4 miljard aan staatsgaranties en -leningen zullen KLM voorzien van de liquiditeit die het bedrijf nodig heeft om de impact van corona te overleven.”

“De Nederlandse regering heeft bepaalde voorwaarden verbonden aan het hulppakket, op het gebied van het aanwenden van winsten, de arbeidsvoorwaarden en duurzaamheid. Heel goed. Lidstaten zijn vrij om zelf richting te geven aan de maatregelen die ze op dit gebied nemen,” aldus Vestager.

Brief bonden
Zes vakbonden bij KLM stuurden vorige week nog een brandbrief naar de Europese Commissie omdat ze vinden dat de ingrepen in de arbeidsvoorwaarden die de Nederlandse regering stelt (zoals het inleveren van loon voor iedereen vanaf een modaal inkomen) hen door de strot is geduwd. Ze vroegen ‘Brussel’ dit deel van het pakket te verwerpen.

Alleen FNV steunde de petitie niet, omdat deze bond vindt dat het ministerie van Financiën in Den Haag moet worden aangesproken op de arbeidsvoorwaarden bij KLM en niet de Europese Commissie. Met de ongewijzigde goedkeuring van het steunpakket aan KLM door Margrethe Vestager lijkt FNV het bij het juiste eind te hebben.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…