Home / Luchtvaart / Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

De Europese Commissie heeft maandag het steunpakket aan KLM goedgekeurd en noemt het ‘heel goed’ dat de Nederlandse regering er voorwaarden aan heeft verbonden op het gebied van lonen, bonussen en duurzaamheid.

KLM kreeg twee weken geleden een staatslening van één miljard euro en bankgaranties voor nog eens 2,4 miljard euro aangeboden uit Den Haag. De Europese Commissie moest zich daar nog over buigen, maar had daar niet al te veel tijd voor nodig.

Het uitvoerend orgaan van de Europese Unie oordeelde maandag dat het steunpakket valt binnen de tijdelijke regels voor staatshulp (State aid Temporary Framework) die sinds 19 maart 2020 van kracht zijn. Door de corona-crisis mogen lidstaten sindsdien veel meer hulp verlenen aan nationale bedrijven.

Sleutelrol
De Deense Eurocommissaris van Mededinging, Margrethe Vestager (foto boven), zegt in een verklaring: “KLM vervult een sleutelrol voor de Nederlandse economie in termen van werkgelegenheid en connectiviteit. Deze crisis heeft vooral de luchtvaart hard geraakt. De 3,4 miljard aan staatsgaranties en -leningen zullen KLM voorzien van de liquiditeit die het bedrijf nodig heeft om de impact van corona te overleven.”

“De Nederlandse regering heeft bepaalde voorwaarden verbonden aan het hulppakket, op het gebied van het aanwenden van winsten, de arbeidsvoorwaarden en duurzaamheid. Heel goed. Lidstaten zijn vrij om zelf richting te geven aan de maatregelen die ze op dit gebied nemen,” aldus Vestager.

Brief bonden
Zes vakbonden bij KLM stuurden vorige week nog een brandbrief naar de Europese Commissie omdat ze vinden dat de ingrepen in de arbeidsvoorwaarden die de Nederlandse regering stelt (zoals het inleveren van loon voor iedereen vanaf een modaal inkomen) hen door de strot is geduwd. Ze vroegen ‘Brussel’ dit deel van het pakket te verwerpen.

Alleen FNV steunde de petitie niet, omdat deze bond vindt dat het ministerie van Financiën in Den Haag moet worden aangesproken op de arbeidsvoorwaarden bij KLM en niet de Europese Commissie. Met de ongewijzigde goedkeuring van het steunpakket aan KLM door Margrethe Vestager lijkt FNV het bij het juiste eind te hebben.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…