Home / Luchtvaart / Fiat aan herbenoeming Elbers

Fiat aan herbenoeming Elbers

Fiat aan herbenoeming Elbers

De aandeelhouders van KLM hebben ingestemd met de herbenoemingen van president-directeur Pieter Elbers en operationeel directeur René de Groot, voor een nieuwe termijn van vier jaar.

De besluiten werden genomen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van KLM, die gisteren plaatsvond. De aandeelhouders stemden tevens in met de voorgedragen benoemingen van Janine Vos, Jan Kees de Jager en Ben Smith als nieuwe commissarissen bij KLM.

Cees ’t Hart, die in de KLM Raad van Commissarissen zit sinds 2014, neemt het voorzitterschap over van Hans Smits, die vanaf 2004 in de KLM Raad van Commissarissen zat en sinds 2014 voorzitter was. Hans Smits en Annemieke Roobeek hebben de RvC verlaten en dat geldt ook voor Jean Peyrelevade. Zijn plaats is ingenomen door Ben Smith, de CEO van Air France-KLM.

Landingsrechten
Aandelen in KLM hebben geen geldelijke waarde. De grootste aandeelhouder is de holding Air France-KLM (49 procent). De Nederlandse aandeelhouders zijn de Stichting Administratie Kantoor (SAK I – 33,16 procent), de Stichting Administratie Kantoor Cumulatief Preferente Aandelen C (SAK II- 11,25 procent), de Nederlandse Staat (5,92 procent) en overige aandeelhouders (0,67 procent).

Bij elkaar opgeteld hebben Nederlandse aandeelhouders zo 51 procent van KLM in handen. Deze constructie werd in 2004 gesloten om de landingsrechten van KLM te waarborgen, nadat Air France KLM had overgenomen. Deze landingsrechten zijn namelijk volgens internationale regelgeving in handen van een staat en niet van airlines.

Op 28 mei vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats van Air France-KLM. De holding is beursgenoteerd en deze aandelen hebben dus wel waarde. Op de bijeenkomst in mei maakt de Nederlandse staat voor het eerst haar opwachting als nieuwe aandeelhouder (14 procent).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM naar Southampton

KLM naar Southampton

15/07/2020

KLM begint vanaf 31 augustus een dagelijkse vlucht tussen Schiphol en Southampton, aan de Engelse zuidkust. KLM zegt dat deze keus in tijden van corona is gemaakt om een ‘veerkrachtig…

Delta somber over herstel

Delta somber over herstel

15/07/2020

Delta Air Lines verwacht geen ‘redelijk’ herstel van de luchtvaart binnen twee jaar. Zakenreizen komen nooit meer op het niveau van 2019, denkt de partner en mede-eigenaar van Air France-KLM….

2.400 KLM’ers vrijwillig weg

2.400 KLM’ers vrijwillig weg

14/07/2020

Bij KLM hebben zich ruim 2.400 werknemers vervoegd voor de vrijwillige vertrekregeling (VVR), die afgelopen zondag sloot. Het bedrijf bekijkt nu of hij zelf ook ‘afscheid’ wil nemen van de…

Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

Fiat uit Brussel aan KLM-hulp

13/07/2020

De Europese Commissie heeft maandag het steunpakket aan KLM goedgekeurd en noemt het ‘heel goed’ dat de Nederlandse regering er voorwaarden aan heeft verbonden op het gebied van lonen, bonussen…

Vliegtuig-crèche in Twente

Vliegtuig-crèche in Twente

13/07/2020

Twente Airport profiteert dezer dagen van de coronacrisis door te dienen als opvang voor vliegtuigen die tijdelijk uit de roulatie zijn. Zo heeft Lufthansa er zes Boeing 747-400’s geparkeerd. Vorige…