Home / Luchtvaart / Fiat aan herbenoeming Elbers

Fiat aan herbenoeming Elbers

Fiat aan herbenoeming Elbers

De aandeelhouders van KLM hebben ingestemd met de herbenoemingen van president-directeur Pieter Elbers en operationeel directeur René de Groot, voor een nieuwe termijn van vier jaar.

De besluiten werden genomen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van KLM, die gisteren plaatsvond. De aandeelhouders stemden tevens in met de voorgedragen benoemingen van Janine Vos, Jan Kees de Jager en Ben Smith als nieuwe commissarissen bij KLM.

Cees ’t Hart, die in de KLM Raad van Commissarissen zit sinds 2014, neemt het voorzitterschap over van Hans Smits, die vanaf 2004 in de KLM Raad van Commissarissen zat en sinds 2014 voorzitter was. Hans Smits en Annemieke Roobeek hebben de RvC verlaten en dat geldt ook voor Jean Peyrelevade. Zijn plaats is ingenomen door Ben Smith, de CEO van Air France-KLM.

Landingsrechten
Aandelen in KLM hebben geen geldelijke waarde. De grootste aandeelhouder is de holding Air France-KLM (49 procent). De Nederlandse aandeelhouders zijn de Stichting Administratie Kantoor (SAK I – 33,16 procent), de Stichting Administratie Kantoor Cumulatief Preferente Aandelen C (SAK II- 11,25 procent), de Nederlandse Staat (5,92 procent) en overige aandeelhouders (0,67 procent).

Bij elkaar opgeteld hebben Nederlandse aandeelhouders zo 51 procent van KLM in handen. Deze constructie werd in 2004 gesloten om de landingsrechten van KLM te waarborgen, nadat Air France KLM had overgenomen. Deze landingsrechten zijn namelijk volgens internationale regelgeving in handen van een staat en niet van airlines.

Op 28 mei vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats van Air France-KLM. De holding is beursgenoteerd en deze aandelen hebben dus wel waarde. Op de bijeenkomst in mei maakt de Nederlandse staat voor het eerst haar opwachting als nieuwe aandeelhouder (14 procent).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ACI steunt plannen Brussel

ACI steunt plannen Brussel

12/12/2019

ACI Europe heeft haar steun uitgesproken voor de Green Deal, het plan van de Europese Commissie voor een ‘vergroening’ van de Unie. De organisatie van luchthavens noemt het een plicht…

BCD: groen dé kleur in 2020

BCD: groen dé kleur in 2020

12/12/2019

BCD Travel voorspelt dat in 2020 groen, in overdrachtelijke zin, de belangrijkste kleur wordt voor zakenreizen. In het rapport How to Travel Beyond 2020 identificeert BCD de trends. “We reizen…