Home / Luchtvaart / Fabriek biofuel voor KLM

Fabriek biofuel voor KLM

Fabriek biofuel voor KLM

In Delfzijl, Groningen, bouwt het bedrijf SkyNRG een fabriek voor de productie van biobrandstof met KLM als grootste klant. Dit hebben de twee partijen vandaag bekendgemaakt.

KLM en SkyNRG claimen dat de fabriek de eerste ter wereld is gericht op het maken van biofuel voor de luchtvaart. In 2020 begint de bouw en twee jaar later moet de vestiging opengaan. De kosten voor de bouw en het beginnen van de productie zijn ongeveer 250 miljoen euro. Ook KLM neemt deel aan de investering, voor een bedrag dat de airline niet bekend wil maken.

Topman Pieter Elbers van KLM zei dat zijn airline een contract voor tien jaar is aangegaan met SkyNRG. KLM wil in eerste instantie 75.000 ton brandstof afnemen, driekwart van de productie van SkyNRG. “Dat is goed voor duizend vluchten vanuit Amsterdam naar Rio de Janeiro,” aldus Elbers.

Volgens de twee partijen leidt het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof tot een vermindering in CO2-uitstoot van 85 procent ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstof.

Energiecluster
Voor de locatie in Delfzijl is gekozen omdat in de Groningse haven al een ‘energiecluster’ bestaat, legde Maarten van Dijk, de directeur van SkyNRG, uit. Als basismateriaal gebruikt het bedrijf ‘olie-achtige materialen’, zoals frituurvet en reststromen uit regionale industrieën (zeep, shampoo et cetera). Het eindproduct wordt over water, via het IJsselmeer, naar Schiphol vervoerd.

SkyNRG, opgericht in 2009, is een specialist op het gebied van biobrandstof. “De afgelopen jaren merkten we dat de vraag uit de luchtvaartsector veel hoger was dan het aanbod,” aldus Van Dijk. “Navraag bij andere producenten leerde ons dat zij zich vooral richten op het wegtransport. Juist de luchtvaart heeft echter biofuel nodig, omdat de overgang van vliegtuigen op elektriciteit of andere alternatieven nog heel zal duren.”

KLM gebruikt al langere tijd biobrandstof als deel van haar energiebesteding. Elbers heeft al een aantal malen aangegeven dat hij de productie van biofuel te laag vindt. Met de bouw van de fabriek in Delfzijl wordt aan een groter deel van deze behoefte tegemoetgekomen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…

Air France wordt plasticvrij

Air France wordt plasticvrij

09/06/2019

Air France vervangt alle wegwerp-plastic aan boord door duurzaam materiaal. De airline zegt na een aantal geslaagde proeven adieu tegen plastic borden, bestek en roerstaafjes. Ze wil eind dit jaar…