Home / Luchtvaart / F70’s KLM naar Air Niugini

F70’s KLM naar Air Niugini

F70’s KLM naar Air Niugini

Air Niugini, de nationale airline van Papoea-Nieuw-Guinea, heeft de eerste van zeven Fokker 70 vliegtuigen van KLM ontvangen. Hoewel de toestellen ruim twintig jaar oud zijn, kunnen ze nog jaren meedraaien, verzekert de fabrikant.

Boet Kreiken, managing director bij KLM Cityhopper, overhandigde de F70 aan Frederich Reiher, de bestuursvoorzitter van Air Niugini. “Wij nemen met weemoed afscheid van dit Fokker 70 vliegtuig. Tevens voelt het goed dat onze betrouwbare Fokkers een tweede leven krijgen bij Air Niugini. De vliegtuigen zijn een waardevolle toevoeging aan de vloot van Air Niugini en we zijn trots op de bijdrage van KLM aan deze overdracht,” zei Kreiken.

Papoea-Nieuw-Guinea (Papua Niu Gini), ten noorden van Australië, is een uitgestrekt land, in grootte vergelijkbaar met Zweden. Door het ruige landschap en de gebrekkige infrastructuur aan de grond is luchtvervoer de belangrijkste vorm van transport in het land van 7 miljoen mensen.

Air Niugini heeft een kleine, gemengde vloot van oude en nieuwe, kleine en grote toestellen. Zo beschikt het over twee Boeing 767’s, voor de long haul en heeft het ook een order uitstaan voor één Boeing 787 Dreamliner die in 2017 komt. De Fokkers zijn bestemd voor binnenlandse en regionale routes. Air Niugini had eerder een Fokker 100 en een Fokker 70 van KLM afgenomen. Wat de nieuwe bezitter voor de toestellen betaalt hebben de twee partijen niet bekendgemaakt.

Embraer-vloot KLC
KLM stootte eerder al alle Fokker 50’s (in 2010) en Fokker 100’s (in 2012) af van KLM Cityhopper (KLC) en neemt nu ook een voor een afscheid van de Fokker 70’s. Momenteel zijn er nog 18 Fokker 70’s in dienst van KLC. Ze worden gaandeweg vervangen door Embraer’s. KLC heeft nu 28 Embraer 190’s in de vloot. In december komen er nog twee bij. Verder staan er orders uit voor vijftien Embraer 175’s, de kleinere variant. “Wij verheugen ons op een jonge vloot die straks uit alleen maar Embraers (190 en 175) bestaat. Deze vliegen zuiniger, leveren daarmee direct een kostenvoordeel op en zijn beter voor het milieu,” aldus Kreiken.

In 2018 moet de vervanging van de Fokker 70’s zijn voltooid en bestaat de vloot van KLC dus uit dertig Embraer 190’s en vijftien Embraer 175’s.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…