Home / Luchtvaart / Extra veiligheidseisen VS voor luchtvaartmaatschappijen

Extra veiligheidseisen VS voor luchtvaartmaatschappijen

Extra veiligheidseisen VS voor luchtvaartmaatschappijen

De Verenigde Staten leggen nieuwe aanvullende veiligheidseisen op aan alle landen van waaruit directe vluchten naar de VS vertrekken. Het Amerikaanse departement van Homeland Security laat weten dat passagiers extra moeten worden gescreend en ook elektronische apparaten moeten nader worden onderzocht voordat deze op vluchten worden toegelaten. Daar staat tegenover dat een laptopverbod op dit moment nog niet aan de orde is.

De maatregel treft 280 luchthavens en 180 luchtvaartmaatschappijen. Airlines krijgen voor een deel van de regels enkele weken om aan de voorwaarden te voldoen, voor andere delen enkele maanden. Lukt dit niet, dan mogen passagiers van de betreffende maatschappij geen elektronica meenemen, niet slechts in de cabine, maar ook niet in de ruimbagage. Volgens John Kelly, secretary van Homeland Security is het zelfs denkbaar dat maatschappijen die de nieuwe eisen onvoldoende implementeren geheel uit de VS geweerd zullen worden.

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft negatief gereageerd op de maatregelen. “Het vage reisveiligheidsbeleid van de Trump-administratie blijft de zakenreisgemeenschap ergeren. De voorgestelde nieuwe screening procedures zijn voor zakenreizigers wel te verkiezen boven een algehele laptopban , maar we hebben duidelijkheid nodig over hoe dit in de praktijk eruit gaat zien. Hoe lastig zullen deze nieuwe protocollen zijn voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen? Wat als een luchthaven of een luchtvaartmaatschappij moeite heeft om te voldoen, leidt dit dan toch tot een verbod op elektronica in de cabine? Totdat we de details kennen, kan dit beleid potentieel een de facto-apparaatverbod worden. “, aldus Greeley Koch, directeur van ACTE.

In de tweede helft van maart introduceerde de VS onder verwijzing naar terrorismedreiging een laptopban voor vluchten vanuit een tiental moslimlanden waar dreiging voor terrorisme vanuit zou gaan. De als ‘gevaarlijk’ aangemerkte landen zijn volgens de VS: Turkije, Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Qatar en Koeweit. De ban geldt voor alle elektronica groter dan een smartphone.

Begin mei staken geruchten op dat de gehate elektronicaban zou worden uitgebreid naar vluchten uit Europa. Eropa en de VS hebben toen afspraken gemaakt om uitbreiding van de ban te voorkomen. De nieuwe veiligheidseisen maken het voor de door de ban getroffen landen wellicht mogelijk om reizen met een laptop weer mogelijk te maken, als aan de nieuwe veiligheidseisen wordt voldaan.

Een laptop-verbod treft vooral zakelijke reizigers die de tijd aan boord graag benutten door te werken en hun laptop met gevoelige informatie veelal liever niet uit het oog verliezen. Veel zakenreizigers reizen bovendien zonder ruimbagage en worden door de maatregel gedwongen wel bagage in te checken. Airlines zoals Emirates en Qatar Airways proberen op dit moment het leed voor passagiers te verzachten door aan boord laptops in bruikleen te geven. Desalniettemin hebben zij te maken met een verminderde animo voor hun vluchten naar de VS.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…