Home / Luchtvaart / Extra veiligheidseisen VS voor luchtvaartmaatschappijen

Extra veiligheidseisen VS voor luchtvaartmaatschappijen

Extra veiligheidseisen VS voor luchtvaartmaatschappijen

De Verenigde Staten leggen nieuwe aanvullende veiligheidseisen op aan alle landen van waaruit directe vluchten naar de VS vertrekken. Het Amerikaanse departement van Homeland Security laat weten dat passagiers extra moeten worden gescreend en ook elektronische apparaten moeten nader worden onderzocht voordat deze op vluchten worden toegelaten. Daar staat tegenover dat een laptopverbod op dit moment nog niet aan de orde is.

De maatregel treft 280 luchthavens en 180 luchtvaartmaatschappijen. Airlines krijgen voor een deel van de regels enkele weken om aan de voorwaarden te voldoen, voor andere delen enkele maanden. Lukt dit niet, dan mogen passagiers van de betreffende maatschappij geen elektronica meenemen, niet slechts in de cabine, maar ook niet in de ruimbagage. Volgens John Kelly, secretary van Homeland Security is het zelfs denkbaar dat maatschappijen die de nieuwe eisen onvoldoende implementeren geheel uit de VS geweerd zullen worden.

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft negatief gereageerd op de maatregelen. “Het vage reisveiligheidsbeleid van de Trump-administratie blijft de zakenreisgemeenschap ergeren. De voorgestelde nieuwe screening procedures zijn voor zakenreizigers wel te verkiezen boven een algehele laptopban , maar we hebben duidelijkheid nodig over hoe dit in de praktijk eruit gaat zien. Hoe lastig zullen deze nieuwe protocollen zijn voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen? Wat als een luchthaven of een luchtvaartmaatschappij moeite heeft om te voldoen, leidt dit dan toch tot een verbod op elektronica in de cabine? Totdat we de details kennen, kan dit beleid potentieel een de facto-apparaatverbod worden. “, aldus Greeley Koch, directeur van ACTE.

In de tweede helft van maart introduceerde de VS onder verwijzing naar terrorismedreiging een laptopban voor vluchten vanuit een tiental moslimlanden waar dreiging voor terrorisme vanuit zou gaan. De als ‘gevaarlijk’ aangemerkte landen zijn volgens de VS: Turkije, Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko, Qatar en Koeweit. De ban geldt voor alle elektronica groter dan een smartphone.

Begin mei staken geruchten op dat de gehate elektronicaban zou worden uitgebreid naar vluchten uit Europa. Eropa en de VS hebben toen afspraken gemaakt om uitbreiding van de ban te voorkomen. De nieuwe veiligheidseisen maken het voor de door de ban getroffen landen wellicht mogelijk om reizen met een laptop weer mogelijk te maken, als aan de nieuwe veiligheidseisen wordt voldaan.

Een laptop-verbod treft vooral zakelijke reizigers die de tijd aan boord graag benutten door te werken en hun laptop met gevoelige informatie veelal liever niet uit het oog verliezen. Veel zakenreizigers reizen bovendien zonder ruimbagage en worden door de maatregel gedwongen wel bagage in te checken. Airlines zoals Emirates en Qatar Airways proberen op dit moment het leed voor passagiers te verzachten door aan boord laptops in bruikleen te geven. Desalniettemin hebben zij te maken met een verminderde animo voor hun vluchten naar de VS.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…