Home / Luchtvaart / Extra stoelen in Embraers E190 van KLM Cityhopper

Extra stoelen in Embraers E190 van KLM Cityhopper

Extra stoelen in Embraers E190 van KLM Cityhopper

KLM Cityhopper overweegt in haar 32 Embraer E190’s acht extra stoelen per toestel plaatsen. Dit zegt de managing director van KLC, Warner Rootliep, tegen Zakenreis. Volgend voorjaar neemt het bedrijf een besluit.

Bij uitvoering zou dit neerkomen op een toename van 256 zitplaatsen in de vloot, evenveel als er in tweeënhalf toestel passen. De hogere dichtheid in de cabine wordt mogelijk door een nieuwe type ‘slim-line’ stoel, zegt Rootliep, waardoor alle rijen iets dichter op elkaar kunnen staan en er ruimte komt voor meer stoelen. De uitbreiding gaat niet ten koste van de beenruimte, zo verzekert hij.

Omdat Schiphol tot eind 2020 geen extra vluchten toestaat, boven de 500.000 per jaar nu, is extra capaciteit per toestel voor KLM en KLC een van de weinige mogelijkheden om te kunnen groeien. Een verhoging van de bezettingsgraad is een andere groeikans, “maar onze bezettingsgraad is al hoog,” zegt Rootliep.

KLC heeft een vloot bestaande uit 49 Embraers. Naast de 32 E190’s zijn dat 17 E175’s, met 88 stoelen. Het interieur van dit type blijft vooralsnog onveranderd.

Ook nadelen
Er zitten ook nadelen aan een hoger aantal stoelen. Het vliegtuig wordt zwaarder en moet meer brandstof meenemen. Verder moet KLC drie flight attendants meenemen in plaats van de huidige twee.

Maar een afweging van de kosten en de baten levert volgens Rootliep vooralsnog een positieven balans op. KLM neemt, als volledige eigenaar van KLC, begin 2019 een besluit. Als de ombouw doorgang vindt, verwacht  nog ongeveer een jaar nodig te hebben om de vloot aan te passen.

KLC wil tegelijkertijd de bagagebakken aan boord vervangen. Acht stoelen meer betekent potentieel ook meer handbagage. En dat terwijl de bakken die nu in de toestellen zitten al aan de kleine kant zijn, vindt Rootliep. “We overleggen met Embraer over een nieuwe type bak. Dit betekent dat de fabrikant het toestel opnieuw zal moeten certificeren.”

De extra inhoud komt door een andere openingsklep en het feit dat de bak iets dieper is, waardoor hij ook lager in de cabine hangt. Rootliep: “We moeten nog wel kijken of er voldoende ruimte overblijft voor de passagiers. Als het lukt is KLC de eerste airline die met grotere bagagebakken in de Embraers vliegt.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…

Restitutie weer binnen 7 dagen

Restitutie weer binnen 7 dagen

23/09/2020

Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober zoals voorheen binnen zeven dagen hun klanten terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dit heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaald. Toezichthouder ILT,…