
De Franse staat verhoogt zijn belang in Air France-KLM naar bijna 30 procent als deel van nieuwe steun ter waarde van vier miljard euro. Nederland heeft laten weten géén nieuwe aandelen te zullen kopen.
Air France-KLM heeft dinsdag de details bekendgemaakt van de aanvullende maatregelen die al enige tijd in de pijplijn zaten. Er is een akkoord bereikt met de Franse regering, waaraan de Europese Commissie goedkeuring heeft gegeven. Air France moet van de Commissie wel achttien slots op Parijs Orly opgeven, om nog enigszins in de buurt van marktwerking te komen.
Parijs mag nu nu met vier miljard euro over de brug bestaande uit het converteren van een eerdere lening van drie miljard euro uit 2020 in eeuwigdurende obligaties voor Air France en de aankoop van een miljard euro in aandelen Air France-KLM uit een aanstaande nieuwe emissie.
Grootaandeelhouders krijgen bij de emissie voorrang om aandelen te kopen: de Franse staat zal dat doen en ziet daarmee zijn belang groeien van de huidige 14,3 procent naar net onder de 30 procent.
Niet voldoende
In 2020 kreeg Air France voor 7 miljard euro aan leningen en garantstellingen uit Parijs, terwijl KLM 3,4 miljard ontving uit Den Haag. Behalve kapitaal krijgen zowel Air France als KLM sinds het voorjaar van 2020 ook doorlopende subsidie voor het betalen van de lonen van het personeel. Deze dubbele staatsondersteuning blijkt echter nog niet voldoende om overleving van het concern te garanderen: over het eerste kwartaal van 2021 wordt opnieuw een enorm operationeel verlies verwacht van rond de 1,3 miljard euro.
Daarom past de Franse regering het pakket uit 2020 aan en pompt direct een miljard euro aan kapitaal in de holding. Air France-KLM zegt in een verklaring dat de Nederlandse regering heeft laten weten geen nieuwe aandelen te willen kopen. Het Nederlandse staatsbelang van 14 procent, dat minister van Financiën Wopke Hoekstra begin 2019 in het grootste geheim verwierf, zal door de vergroting van het totale aantal aandelen daardoor verwateren tot onder de tien procent. De demissionaire minister kijkt nog wel naar extra steun, specifiek voor KLM.
Twee andere grote aandeelhouders in Air France-KLM hebben ook hun positie kenbaar gemaakt. China Eastern Airlines, goed voor een belang van 8,8 procent doet mee aan de emissie, maar wil onder de 10 procent blijven. Delta Air Lines (nu ook 8,8 procent) past daarentegen, waardoor het procentuele belang van de Amerikaanse maatschappij in de holding eveneens zal zakken.
Foto © Air France-KLM

