
West-Europese reizigers zijn bereid om in-flight entertainment op te offeren als dit leidt tot lagere ticketprijzen. Maar liefst 65 procent noemt dit als bezuinigingsmogelijkheid. Dit blijkt uit onderzoek van Expedia naar de voorkeuren van low-cost passagiers onder 1500 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Spanje. De resultaten staan in de 2014 LCC Airline Index.
De low-cost reizigers zeggen ook prima zonder kussen en dekentjes te kunnen (63 procent). Verder wil 51 procent best afzien van snacks en drankjes als dat leidt tot lagere ticketprijzen. Vijfenveertig procent noemt stoelreserveringen, gevolgd door gratis ruimbagage (17 procent), beenruimte (16 procent), toiletten aan boord (14 procent) en handbagage (12 procent).
Opvallend is dat maar liefst 29 procent van de Spaanse respondenten zegt dat de wc’s mogen worden afgeschaft in ruil voor een laag vliegtarief. Slechts 11 procent van de Duitsers deelt die mening.
Verder blijkt dat passagiers onder de 35 eerder bereid zijn ‘extra’s’ op te geven: 95 procent vergeleken met 89 procent van de 55-plussers.
Verrassend is het niet, maar geld besparen blijkt de belangrijkste reden voor reizigers om voor een low-cost carrier te kiezen. 36 procent noemde de prijs van het ticket als doorslaggevende factor. De locatie van de luchthaven(s) is voor 24 procent de hoofdreden om met een prijsvechter te vliegen. Voor 16 procent zijn dat de vluchttijden.
De ondervraagde reizigers vinden low-cost carriers het geschiktst voor weekendjes weg (78 procent). Tweeënveertig procent zou ook met een prijsvechter vliegen bij familie-uitjes met minstens drie deelnemers. Vrijgezellenfeestjes zijn volgens 39 procent prima te doen met een budgetmaatschappij. Slechts 19 procent meent dat je met een low-cost carrier goed op zakenreis kunt gaan. Elf procent zou ermee op huwelijksreis gaan en 9 procent gebruikt nooit een low-cost carrier.
De reistijd is een belangrijke overweging bij het al dan niet vliegen met een budgetmaatschappij. Bijna de helft (45 procent) van de West-Europeanen is bereid een low-cost carrier te overwegen voor vluchten tot drie uur. Dat percentage daalt naar 23 procent voor vluchten tot vijf uur. Slechts 3 procent wil wel low-cost vliegen naar bestemmingen op maximaal 8 uur afstand. Voor de echte lange afstanden (tot 12 uur) is 1 procent daartoe bereid.
Interessant is dat de low-cost reizigers zich instellen op minder service. 81 procent verwacht een veel of ietwat betere klantenservice als zij met een traditionele maatschappij vliegen. 77 procent is bereid slechtere service te accepteren in ruil voor een goedkopere stoel.

