Home / Luchtvaart / Europa doet het goed, maar…

Europa doet het goed, maar…

Europa doet het goed, maar…

De Europese luchtvaart staat er uitstekend voor, maar Brexit is een gevaar dat op de loer ligt. Dit zei Rafael Schvartzman, de Regional Vice President van IATA, vandaag op de mediadag van de organisatie in Genève.

Europa (inclusief Rusland en Turkije) vertegenwoordigt de grootste van alle luchtvaartmarkten. Een op drie passagiers wereldwijd neemt een vlucht binnen of via Europa. Dit jaar komt het totaal uit rond de een miljard reizigers.

Ook financieel doet het oude continent het erg goed. IATA schat dat de branche in Europa volgend jaar 11,5 miljard dollar winst maakt, een stijging van 1,7 miljard ten opzichte van 2017. Europa is het enige grote continent, volgens de indeling van IATA, dat vijf jaar op rij de winst ziet stijgen.

Maar de grote zorg voor de nabije toekomst is Brexit. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie, begin 2019 en dat maakt alles anders, omdat er mogelijk nieuwe barrières komen tussen de UK (de grootste luchtvaartmarkt in Europa) en de rest van het continent. “Het oplossen van de situatie is moeilijk, maar niet onmogelijk,” zei Schvartzman. “Maar de klok tikt. Airlines zullen hun dienstregeling voor 2019 binnen enkele maanden afronden. We hopen dat er voor die tijd een oplossing is gevonden om het luchtverkeer van en naar de UK veilig te stellen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…

Eurostar van start

Eurostar van start

20/02/2018

De eerste Eurostar vanuit Londen is vanmiddag gearriveerd op Amsterdam Centraal. Eurostar en partner NS spreken over ‘een inwijdingsreis’. In april gaat de trein regulier tijden, twee keer per dag….

Staking kost Transavia 5 mln

Staking kost Transavia 5 mln

20/02/2018

De kosten voor de pilotenstaking van gisteren kunnen voor Transavia oplopen tot vijf miljoen euro. Dit blijkt uit een berekening van claimbureau Aviclaim. Het aantal gedupeerde passagiers was 12.000. Zij…