Tijdens de afgelopen zomerdienstregeling, die van 30 maart tot 25 oktober liep, zijn er 6,3 procent meer geannuleerde en langer dan drie uur vertraagde vluchten geweest op Nederlandse luchthavens dan in 2013. Dit meldt EUclaim.
De oorzaak van de stijging van het aantal incidenten zijn de vele stakingen en het slechte weer van deze zomer.
De toename betreft vooral overmachtsituaties, waarin de airline dus niets aan de vertraging of annulering kon doen. Zo was maandag 28 juli een dag met extreme onweersbuien en wateroverlast. Op deze dag zijn er 331 vertraagde of geannuleerde vluchten geweest, wat zo’n 10 procent van alle incidenten in de gehele zomerperiode betreft. Ook luchthavens in het buitenland hebben hinder ondervonden van uitzonderlijke slechte weersomstandigheden deze zomer. Vooral passagiers van KLM hebben veel pech gehad. KLM laat in 2014 een stijging van meer dan 30 procent zien in het aantal incidenten die veroorzaakt zijn door een buitengewone omstandigheid. Ook de vele stakingen dit jaar hebben veel annuleringen en vertragingen veroorzaakt, zoals die van de Franse luchtverkeersleiding in juni en de Italiaanse luchtverkeersleiding in september.
Het aantal vluchten waarbij de betrokken passagier volgens EU-verordening 261/2004 recht heeft op een vergoeding voor het ongemak, is afgenomen met 2,6 procent. Luchtvaartmaatschappijen presteren dus beter (overmachtsituaties buiten beschouwing gelaten). Dit is te danken aan de verbeterde prestaties van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen. Corendon Airlines (Turkije) en Vueling hebben hier de beste prestatie geleverd. Zij hebben respectievelijk 60 procent en 30 procent minder ‘claimbare’ incidenten gehad.

