Home / Luchtvaart / EU nogmaals berispt om staatssteun Airbus

EU nogmaals berispt om staatssteun Airbus

EU nogmaals berispt om staatssteun Airbus

De wereldhandelsorganisatie (WTO) vindt dat de EU niet genoeg heeft gedaan om ongeoorloofde staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus aan banden te leggen. Boeing ziet met deze uitspraak de weg vrij voor het eisen van een schadevergoeding die kan oplopen tot tien miljard dollar. Airbus gaat tegen de uitspraak in beroep.

Halverwege 2011 oordeelde de WTO al dat de EU subsidies, geschat op miljarden dollars, niet door de beugel kon. De EU zegt naar aanleiding van deze uitspraak de gevraagde maatregelen te hebben ondernomen, maar Amerika was het daar niet mee eens en vroeg de WTO opnieuw om uitspraak te doen. Het panel oordeelde dat de EU inderdaad ruim tekort schoot in het aanpassen van de omstreden subsidies. Daarmee is er voor Boeing volgens de WTO een substantieel nadeel ontstaan.

Beschuldiging van ongeoorloofde staatssteun kruisen al meer dan tien jaar de Atlantische Oceaan. Boeing lijkt nu succes te hebben, maar is in eerdere jaren ook al eens berispt en binnenkort oordeelt de WTO over een soortgelijke zaak waarin de EU de VS beschuldigt van subsidies in de vorm van kwijtschelding van belastingen.

Dennis Muilenburg, Boeing voorzitter was opgetogen over de uitspraak: “De uitspraak houdt eindelijk de EU en Airbus verantwoordelijk voor het negeren van de regels voor de wereldhandel. Deze langverwachte beslissing is een overwinning voor eerlijke handel wereldwijd en voor de Amerikaanse luchtvaartwerknemers in het bijzonder.” De EU verwijst naar de komende zaken waarin klachten van de EU aan het adres van de Verenigde Staten zullen worden behandeld.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…