Home / Luchtvaart / EU nogmaals berispt om staatssteun Airbus

EU nogmaals berispt om staatssteun Airbus

EU nogmaals berispt om staatssteun Airbus

De wereldhandelsorganisatie (WTO) vindt dat de EU niet genoeg heeft gedaan om ongeoorloofde staatssteun aan vliegtuigbouwer Airbus aan banden te leggen. Boeing ziet met deze uitspraak de weg vrij voor het eisen van een schadevergoeding die kan oplopen tot tien miljard dollar. Airbus gaat tegen de uitspraak in beroep.

Halverwege 2011 oordeelde de WTO al dat de EU subsidies, geschat op miljarden dollars, niet door de beugel kon. De EU zegt naar aanleiding van deze uitspraak de gevraagde maatregelen te hebben ondernomen, maar Amerika was het daar niet mee eens en vroeg de WTO opnieuw om uitspraak te doen. Het panel oordeelde dat de EU inderdaad ruim tekort schoot in het aanpassen van de omstreden subsidies. Daarmee is er voor Boeing volgens de WTO een substantieel nadeel ontstaan.

Beschuldiging van ongeoorloofde staatssteun kruisen al meer dan tien jaar de Atlantische Oceaan. Boeing lijkt nu succes te hebben, maar is in eerdere jaren ook al eens berispt en binnenkort oordeelt de WTO over een soortgelijke zaak waarin de EU de VS beschuldigt van subsidies in de vorm van kwijtschelding van belastingen.

Dennis Muilenburg, Boeing voorzitter was opgetogen over de uitspraak: “De uitspraak houdt eindelijk de EU en Airbus verantwoordelijk voor het negeren van de regels voor de wereldhandel. Deze langverwachte beslissing is een overwinning voor eerlijke handel wereldwijd en voor de Amerikaanse luchtvaartwerknemers in het bijzonder.” De EU verwijst naar de komende zaken waarin klachten van de EU aan het adres van de Verenigde Staten zullen worden behandeld.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vijftig A350’s voor Emirates 

Vijftig A350’s voor Emirates 

19/11/2019

Emirates heeft haar totale order bij Airbus voor widebodies verlaagd naar vijftig, allemaal A350’s. De eerdere bestelling bestond uit zeventig toestellen: dertig A350’s en veertig A330neo’s. Hierdoor is de waarde…

EasyJet is nu klimaatneutraal

EasyJet is nu klimaatneutraal

19/11/2019

EasyJet compenseert voortaan namens al haar klanten de uitstoot van CO2. ‘En dit is nog maar het begin,’ zegt Andrea Caulfield-Smith van de airline tegen Zakenreis tijdens de GBTA-conferentie in…

Londen-Sydney in 19 uur en 19 minuten

Londen-Sydney in 19 uur en 19 minuten

17/11/2019

Van Londen naar Sydney in één keer. Volgens de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wordt dat over drie jaar werkelijkheid, als tenminste een proefvlucht half november de economische en fysieke haalbaarheid aantoont….

City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….